Odvolací soud rozhodne v kauze zmanipulovaných losování

Praha 31. ledna (ČTK) - Pražský vrchní soud dnes rozhodne o odvoláních v kauze údajného zmanipulování elektronického losování veřejných zakázek. Čtrnáctka obžalovaných dostala u prvoinstančního soudu podmíněné tresty a vysoké peněžité tresty, státní zástupce požaduje pro většinu z nich vězení. Obžalovaní, mezi nimiž je i spolupracující obviněná z korupční kauzy někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha, se zase domáhají zproštění viny.

Napadený rozsudek tvrdí, že skupina zmanipulovala nebo se pokusila zmanipulovat 11 veřejných zakázek, které byly financované zčásti z dotací Evropské unie a zčásti ze státních dotací. Od ledna do října 2011 údajně ovlivňovala zadávání tendrů upraveným počítačovým programem tak, aby je získaly předem určené obchodní společnosti. Obžalovaní se zodpovídají z dotačního podvodu, ze sjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a větší část z nich také z poškození finančních zájmů EU.
Obžaloba, podle níž vznikla trestnou činností škoda přes 33 milionů korun, se opírá o policejní odposlechy a výpověď Jiřího Pilského, který má postavení spolupracujícího obviněného.
Vrchní soud dnes rozhodne o vině a trestu 13 obžalovaných. Případ čtrnáctého, podnikatele Miroslava Hebkého, vyčlenil kvůli jeho zdravotním problémům do samostatného řízení.
tep ktp