Odvolací soud začne řešit kauzu zmanipulovaných losování zakázek

Praha 29. ledna (ČTK) - Pražský vrchní soud dnes začne projednávat odvolání v rozsáhlé kauze údajného zmanipulování elektronického losování veřejných zakázek. Mezi obžalovanými jsou někdejší aktéři tzv. karlovarské losovačky nebo podnikatelka Ivana Salačová, spolupracující obviněná z první korupční kauzy bývalého hejtmana Davida Ratha.

Nepravomocný rozsudek rozdal čtrnáctce obžalovaných citelné peněžité tresty v celkové výši 23 milionů korun.
Skupina podle rozsudku zmanipulovala nebo se pokusila zmanipulovat celkem 11 veřejných zakázek, které byly financované zčásti z dotací EU a zčásti ze státních dotací. Od ledna do října 2011 podle obžaloby ovlivňovala zadávání tendrů upraveným počítačovým programem tak, aby je získaly předem určené obchodní společnosti.
Státní zástupkyně požadovala pro většinu obžalovaných vězení v délce od pěti let do 8,5 roku. Poukazovala mimo jiné na to, že skupina způsobila škodu přes 33 milionů korun. Pražský městský soud jí však nevyhověl a potrestal obžalované dvouletými a tříletými podmínkami. Přihlédl mimo jiné k dosavadní bezúhonnosti a k tomu, že od spáchání dotačních podvodů uplynula dlouhá doba.
Nejvíce peněz - každý 3,7 milionu korun - mají státu zaplatit Tomáš Kraus a Roman Krist. Kraus zmanipulované losování údajně zařizoval a Krist ho prý přímo prováděl.
tep jw