K. Vary definitivně ukončí koncesní řízení na Alžbětiny lázně

Karlovy Vary 25. ledna (ČTK) - Karlovy Vary definitivně ukončí proces koncesního řízení na pronájem Alžbětiných lázní. Jak s památkovým objektem, posledními městskými lázněmi v Karlových Varech, nové vedení města naloží, se bude teprve rozhodovat. Jednat chce i s vítězi koncesního řízení, řekl ČTK náměstek primátorky Tomáš Trtek (ANO).

"Chceme najít tu optimální formu. Jestli to bude forma pronájmu, PPP projektu (partnerství veřejného a soukromého sektoru) nebo nové koncese, v současné chvíli nedokážeme říct, protože je to na delší zhodnocení, které ale chceme provést v co nejkratší době. Rozhodně to ale nechceme připravovat tři roky, abychom to nakonec nepodpořili," uvedl Trtek.
Narážel tím na to, že bývalé vedení města tři roky pracovalo na koncesním řízení, z něhož vzešlo jako vítěz sdružení firem Hochtief a Royal Spa. Na konci minulého volebního období se ale tehdejší koalici nepodařilo dotáhnout řízení k podpisu smlouvy.
Podle bývalého primátora a nynějšího opozičního zastupitele Petra Kulhánka (KOA) byly podmínky koncesního řízení nejlepší, jaké mohlo město v současné situaci dosáhnout. "Nyní je tu riziko časového prodlení, protože budovy už nutně potřebují finanční injekci. Je tu riziko, že se nenajde nikdo, kdo by za podmínek, které si představuje město, do nějakého vztahu šel. A je tu riziko, že to směřuje k prodeji této historicky cenné budovy, což by bylo pro Karlovy Vary to nejhorší řešení," řekl ČTK Kulhánek.
Firmy, které vyhrály v koncesním řízení, nabídly, že zrekonstruují památkově chráněný objekt za 561 milionů, z toho za 450 milionů z peněz města. Společnost Royal Spa by 25 let provozovala v budově lázně a platila by městu nájem. Budovu by pak vrátila městu ve stavu jako po rekonstrukci.
Podle současného vedení města jsou ale takové podmínky pro město nepřijatelné a nevýhodné. Alžbětiny lázně a.s., jejichž jediným akcionářem je město Karlovy Vary, se ale potýkají s vážnými ekonomickými problémy, které vyplývají zejména ze zanedbaného stavu budovy i zastaralého vybavení.
pnp hj