Praha spustí kvůli výběrovému řízení turistickou kartu později

Praha 20. ledna (ČTK) - Praha spustí novou turistickou kartu později, než zamýšlela, kvůli posunutí termínu veřejné zakázky na hlavní systém karty. ČTK to sdělil mluvčí městské společnosti Operátor ICT (OICT) Vladimír Antonín Bláha. Karta měla turistům začít původně sloužit letos 1. dubna. Na kolik karta vyjde a jak se bude jmenovat, zatím není jasné. Vlastnit ji bude městská společnost Prague City Tourism (PCT) starající se o turismus v Praze a spravovat ji bude OICT. V Praze nyní fungují turistické karty, které vlastní pouze soukromé firmy.

Zástupci města již dříve uvedli, že bude mít podobu plastové karty i aplikace. Aplikaci budou moci turisté využívat jako jízdenku MHD nebo s ní budou moci navštěvovat památky a kulturní akce. Rovněž je třeba upozorní na aktuální nabídky posledních vstupenek na akce nebo jejich slevy.
Termín odevzdání nabídek v rámci veřejné zakázky na hlavní systém turistické karty byl kvůli revizi zakázky byl posunut. "Na pomezí měsíců března a dubna by měly být k dispozici výsledky této zakázky," uvedl Bláha.
Ředitel magistrátního odboru kultury a cestovního ruchu František Cipro ČTK řekl, že spuštění karty předpokládá od 1. června. "Trváme na tom, aby v létě byla k dispozici a fungovala. Je to jeden z nástrojů pro komunikaci s turisty a město by ji proto mělo mít," řekl.
Provozní i obchodní činnost bude mít na starosti OICT. "Všechny obchodní činnosti týkající se turistické karty budeme aktivně konzultovat s PCT, která je významným partnerem v tomto pilotním projektu. Právě ta v budoucnu aktivity v obchodní činnosti turistické karty převezme," sdělil Bláha.
Do Prahy přijede ročně několik milionů turistů. Zatím rekordní počet zaznamenala metropole roce 2017, kdy se zde ubytovalo 7,68 milionu lidí.
Turistickou kartu nabízí řada významných evropských měst jako Berlín, Londýn, Amsterodam, Barcelona či Vídeň. Karta funguje už léta také v Olomouckém kraji.
brn jw