Radnice Prahy 1 dostala od ÚOHS další pokuty za nákup nábytku

Brno/Praha 18. ledna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil radnici Prahy 1 dvě pokuty v souhrnné výši 180.000 korun za nákupy kancelářského nábytku v letech 2014 a 2015. ČTK to zjistila z internetových stránek úřadu. Rozhodnutí první instance je pravomocné, městská část proti němu nepodala rozklad. Úřad už Prahu 1 pokutoval za stejný postup při nákupech u stejného dodavatele v roce 2013 částkou 90.000 korun. Podle radního Prahy 1 Davida Bodečka (Piráti) se radnice pokusí náklady na pokuty vymoci od zodpovědných lidí.

Městská část v roce 2014 nakoupila na 53 faktur nábytek za 4,214.160 korun u společnosti Spazio Designer Italiano, v roce 2015 nakoupila na 44 faktur za 3,158.356 korun. Podle rozhodnutí úřadu se tak radnice dopustila přestupku podle zákona o veřejných zakázkách, protože rozdělila veřejnou zakázku, která svým celkovým objemem převyšovala finanční limit pro podlimitní veřejnou zakázku. Za rok 2014 tak dostala pokutu 105.000 korun a za rok následující pokutu 75.000 korun.
Radnice každý rok postupovala stejně. Na začátku roku si vždy nechala od tří dodavatelů dodat ceny souborů kancelářského nábytku, přičemž nejnižší cenu za tento soubor nabídla firma Spazio Designer Italiano. Od ní pak radnice objednávala jednotlivé kusy během celého roku.
Úřad upozornil na to, že zadavatel je povinen sečíst předpokládané hodnoty obdobných, spolu souvisejících dodávek, které hodlá pořídit v účetním období. Výběrové řízení podle zákona na takovou zakázku nemusí vyhlašovat v případě, že tato suma nepřesáhne jeden milion korun.
Pokuta je splatná do dvou měsíců od nabytí právní moci, tedy do konce února.
Zakázky v minulém volebním období kritizovali Piráti, kteří loni uspěli ve volbách a jsou nyní součástí koalice v Praze 1. Nový radní Bodeček sám podněty k antimonopolnímu úřadu podal a v souvislosti s případem Piráti podali i trestní oznámení.
"V půlce minulého roku jsme upozornili na to, že koaliční ČSSD na Praze 1 přihrává své místní funkcionářce Michaele Šupinové zakázky za desítky milionů v rozporu se zákonem. Jsem rád, že nám nyní ÚOHS dal za pravdu. Pokutu, kterou Praha 1 dostala, se pokusíme v souladu se zákonem vymoci po zodpovědných osobách," sdělil Bodeček ČTK.
ska psc dr hj