Předseda ÚOHS potvrdil pokutu 150.000 pro město Zubří

Brno 14. ledna (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 150.000 korun městu Zubří na Vsetínsku. ÚOHS ji uložil za chyby při zadávání podlimitní veřejné zakázky na vnitřní bazén pro školy i veřejnost a venkovní bazény v multifunkčním areálu.

Pokutu dostalo Zubří za to, že ve smlouvě na tuto zakázku prodloužilo dobu na její dokončení o 2,5 měsíce ve srovnání s původní nabídkou vybraného dodavatele. Tento dodavatel v nabídce uváděl, že zakázku dokončí za 12,5 měsíce, město ale do smlouvy uvedlo termín dokončení do 15 měsíců. Tím se podle rozhodnutí úřadu Zubří dopustilo přestupku podle zákona o zadávání veřejných zakázek, a mohlo tak ovlivnit výběr dodavatele.
Zástupci města podali proti tomuto rozhodnutí rozklad, předseda ÚOHS Petr Rafaj ale rozhodnutí první instance potvrdil. "Výše sankčního postihu byla Úřadem stanovena tak, aby nedošlo k bagatelizaci následků přestupku. Mám tak za to, že Úřad stanovil výši pokuty v souladu se zákonem a své rozhodnutí přezkoumatelným způsobem odůvodnil. V žádném případě není možné považovat uloženou pokutu za nepřiměřenou," uvedl Rafaj. Město teď musí pokutu do dvou měsíců zaplatit. Rozhodnutí předsedy úřadu ale může napadnout žalobou u Krajského soudu v Brně.
ska hj