Radnice Prahy 1 chybovala při nákupu nábytku, zaplatí 90 tisíc

Brno 10. ledna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil radnici Prahy 1 pokutu 90.000 korun za nákupy kancelářského nábytku v roce 2013. Městská část v tomto roce nakoupila u firmy Spazio Designer Italiano postupně na 40 faktur vybavení celkem za 3,598.557 korun. ÚOHS to uvádí na svých internetových stránkách.

Rozhodnutí je pravomocné, městská část proti němu nepodala rozklad. Podle rozhodnutí úřadu se dopustila přestupku podle zákona o veřejných zakázkách, protože rozdělila veřejnou zakázku, která svým celkovým objemem převyšovala finanční limit pro podlimitní veřejnou zakázku.
"Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky a v daném případě byly prostřednictvím uzavření jednotlivých objednávek naplněny znaky uzavření smlouvy na dodávky kancelářského nábytku s dodavatelem Spazio Designer Italiano," uvedl úřad v rozhodnutí.
Úřad zjistil, že si radnice Prahy 1 na začátku roku 2013 nechala od tří dodavatelů nacenit soubor kancelářského nábytku, přičemž nejnižší cenu za tento soubor nabídla firma Spazio Designer Italiano. Od ní pak radnice objednávala jednotlivé kusy během celého roku, celkem šlo o 40 faktur na různé částky od 6300 do 194.000 korun. Celková částka v roce 2013 přesáhla 3,5 milionu korun.
Ve správním řízení se zástupci radnice hájili tím, že nemohli na začátku roku vědět, kolik požadavků na obměnu nábytku budou řešit, a neměli proto podklady pro výpočet předpokládané hodnoty veřejné zakázky. Úřad však upozornil, že zadavatel je povinen sečíst předpokládané hodnoty obdobných, spolu souvisejících dodávek, které hodlá pořídit v účetním období. Výběrové řízení podle zákona na takovou zakázku nemusí vyhlašovat v případě, že tato suma nepřesáhne jeden milion korun.
Pokuta je splatná do dvou měsíců od nabytí právní moci, tedy do konce února.
ska kš