E15: Agrofert prodal podíl v Unilesu dřevařské firmě Wood & Paper

Praha 10. prosince (ČTK) - Agrofert Holding prodal téměř čtvrtinový podíl ve své firmě Uniles, která patří k největším těžařům dřeva v Česku. Podíl za 50 milionů korun koupil zpracovatel dřeva Wood & Paper vlastněný trojicí velkých nadnárodních dřevařských firem. S odkazem na dokumenty Agrofertu ve sbírce listin do dnes napsal deník E15. Uniles si tak podle deníku zajistí odbyt dřeva.

Akvizice minoritního podílu byla logickým vyústěním dlouhodobé spolupráce společností, řekl E15 mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. "Společnost Uniles získává v novém akcionáři silného obchodního partnera pro dodávky dřeva a biomasy pro primární zpracování," dodal. Alespoň částečným propojením firem zajišťujících dodávky a zpracování dřeva skrze vlastnické podíly podle Hanzelky v minulých letech prošly také některé další významné firmy v oboru.
Společnost Wood &Paper spoluvlastní rakouské dřevařské koncerny Mondi, Holzindustrie Maresch a Papierholz Austria. Pro Uniles je klíčovým partnerem státní podnik Lesy ČR, který spravuje polovinu lesů v Česku. Uniles pravidelně získává zakázky v tendrech Lesů ČR na dřevařské práce. Společnost z Rumburku na Děčínsku loni hospodařila se ztrátou 22 milionů korun kvůli poklesu cen dřeva danému převisem v jeho nabídce na trhu nad poptávkou.
Dosavadní stoprocentní vlastník Unilesu, holding Agrofert, byl do loňska v majetku premiéra Andreje Babiše (ANO), který ho kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů.
dvd