Vedení K. Varů opět navrhne finanční pomoc Alžbětiným lázním

Karlovy Vary 31. října (ČTK) - Karlovarští radní znovu navrhnou zastupitelstvu poskytnutí finanční pomoci 1,5 milionu korun pro Alžbětiny lázně jako kompenzaci za náklady, které měla městská společnost s přípravou koncesního řízení. Na posledním předvolebním jednání to zastupitelé nepodpořili. Prostřednictvím koncesní smlouvy chce město zachránit svůj historický majetek.

"Žádost Alžbětiných lázní přišla už dříve, při dokončování koncesního dialogu a zejména při žádosti o notifikaci Evropskou komisí, že projekt je v souladu s pravidly veřejné podpory. Projekt byl připravován společně s městem, a je tudíž z mého pohledu zcela adekvátní, abychom koncesní dialog, který byl ze strany Alžbětiných lázní administrován, také doplatili," uvedl primátor města Petr Kulhánek (KOA).
Alžbětiny lázně, které jsou jedinými veřejnými lázněmi v Karlových Varech a spravuje je městská příspěvková organizace, se podle Kulhánka kvůli výdajům na přípravu koncesního řízení dostávají do nepříznivé finanční situace. Tu by ale podle něj muselo město tak jako tak následně řešit.
Koncesnímu řízení předcházela asi čtyřletá příprava, která zahrnovala studie a průzkumy. Celkové náklady na přípravu tak dosáhly asi 5,5 milionu korun. Koncesní řízení nakonec došlo do bodu, kdy sdružení firem Hochtief a Royal Spa nabídlo, že zrekonstruuje památkově chráněný objekt za 561 milionů, z toho 450 milionů z peněz města. Společnost Royal Spa by 25 let provozovala v budově lázně a platila městu nájem. Poté má vrátit objekt městu ve stavu jako po rekonstrukci. Město by také ručilo za stomilionový úvěr investora.
Zastupitelé ale zatím rozhodnutí o koncesi odložilo. Nové vedení města, které by se mělo ujmout řízení magistrátu zřejmě v listopadu, už naznačilo, že v započatém koncesním řízení zřejmě pokračovat nebude.
pnp gcm