O tendr na opravu D1 u Lokte se ucházejí čtyři firmy

Loket (Benešovsko) 29. října (ČTK) - O tendr na opravu dálnice D1 mezi Loktem a Souticemi na Benešovsku se ucházejí čtyři firmy. Práce by měly začít příští rok na jaře, informoval dnes ČTK Jan Studecký, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), které je investorem opravy. Hodnota tendru přesahuje jednu miliardu korun.

Nejlevněji nabídlo provedení opravy sdružení Eurovia CS (1,184 miliardy korun), nejvyšší nabídka dosáhla 1,463 miliardy korun. "Hodnotící komise nyní nabídky zhodnotí a doporučí uchazeče, se kterým by měl zadavatel uzavřít smlouvu," uvedl mluvčí.
Jde zhruba o desetikilometrový úsek dálnice. Součástí zakázky je především kompletní výměna asfaltové vozovky, která už je na konci životnosti. Modernizováno bude šest mostů, vozovka bude rozšířena tak, aby v základním příčném uspořádání byla celková šířka zpevnění u každého jízdního pásu minimálně 11,5 metru. Rozšíření umožní provizorní vedení dopravy po polovině dálnice s dvěma jízdní pruhy pro každý směr jízdy například při opravách. Pro běžný provoz zůstanou dva jízdní pruhy šířky 3,75 metru v každém směru, rozšířena bude zpevněná krajnice.
V rámci investice se počítá i s úpravou příčných sklonů vozovky dálnice, prodloužením a rozšířením přídatných pruhů a podobně. Upraveno také bude napojení na křižovatky a odvodnění.
Úsek je součástí celkové modernizace dálnice D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou. Jejím cílem je zlepšení technického stavu dálnice a zvýšení bezpečnosti i kapacity při režimu dvou jízdních pruhů pro každý směr jízdy. D1 mezi Mirošovicemi a Kývalkou byla kvůli modernizaci rozdělena na 21 úseků, práce začaly v roce 2013.
sbe kš