Praha se chystá zrušit některá stanoviště pro vozy taxislužby

Praha 29. října (ČTK) - Pražský magistrát se chystá zrušit některá stanoviště pro vozy taxislužby a přemění je na místa dobíjecích stanic pro sdílené elektromobily. Vyplývá to z dokumentu, který v úterý projednají pražští radní. Která místa pro taxíky z mapy města zmizí, určí analýza městské společnosti Operátor ICT (OICT). Hlavní město chce vypsat dvě zakázky na vytvoření městského systému sdílených elektromobilů. První tendr v hodnotě zhruba 50 milionů korun je na vybudování základen pro nabíjecí stanice.

Podle dokumentu se v souvislosti například s rozvojem mobilních aplikací snižuje význam stanovišť taxi. "Dokonce z pohledu bezproblémového provozování taxislužby se stávají stanoviště taxislužby v souvislosti s opouštěním správců kontraproduktivními," píše se v materiálu.
Která stanoviště a kde přesně zmizí, zatím nebylo rozhodnuto. OICT dostane za úkol, aby vytipoval nejvhodnější místa. Technická správa komunikací (TSK) následně vypoví smlouvy nájemcům vybraných stanovišť a každé z nich připraví k vybudování dobíjecí stanice.
Struktura využití stanovišť taxi se měnila několikrát. V minulosti například vznikla tzv. stanoviště Fair place, která dávají cestujícím záruku, že zde stojící taxi nebude předražené a taxikáři musí dodržovat maximální ceny stanovené městskou vyhláškou. Tato stání jsou třeba v horní části Václavského náměstí. Naopak zrušena byla stání například na Staroměstském náměstí na rohu s Pařížskou ulicí.
Carsharing umožňuje používat stejný automobil více řidiči. Cílem je nabídnout alternativu k MHD, pohybu vlastním autem nebo využívání taxi a služeb typu Uber. Praha vypíše dvě zakázky na vytvoření systému sdílených elektromobilů. Kromě zmíněného tendru na základny pro nabíjecí stanice zadá další, kdy bude hledat firmu, která základny osadí stanicemi a bude službu provozovat. Elektromobilů má být 600 a náklady na projekt mají být pro město asi 191 milionů korun.
brn jw