Kraj za 21 milionů opraví oddělení JIP v nemocnici v Broumově

Broumov (Náchodsko) 18. dubna (ČTK) - Modernizace krajské nemocnice v Broumově na Náchodsku bude letos pokračovat druhou etapou. Kraj chce za více než 21 milionů korun zrekonstruovat oddělení jednotky intenzivní péče (JIP). ČTK o tom dnes informoval Dan Lechmann z tiskového oddělení kraje.

"Rada kraje tento týden schválila vypsání veřejné zakázky na rekonstrukci oddělení jednotky intenzivní péče. Dodavatele stavby bychom chtěli mít do léta. Rekonstrukce má trvat sedm měsíců od předání staveniště. Pokud půjde vše dobře, tak letos by se rekonstrukce mohla stihnout," řekl ČTK Lechmann.
Ve druhé etapě modernizace nemocnice se uskuteční stavební úpravy druhého podlaží, kde vzniknou nové pokoje oddělení JIP, dohledové pracoviště, vyšetřovna, hygienické zázemí i zázemí pro zaměstnance a pracovny pro lékaře. V ostatních podlažích půjde o dílčí zásahy spojené především s úpravou technických místností a rozvodů.
V první etapě kraj zmodernizoval oddělení následné intenzivní péče (NIP) a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP).
Speciální lůžka DIOP začne nemocnice nabízet od května jako jediná v Královéhradeckém kraji. Ve zrekonstruovaných prostorách bude k dispozici pět lůžek této služby. Kraj by chtěl další lůžka DIOP otevřít i v dalších svých nemocnicích.
Lůžka DIOP jsou určena například pro pacienty po havárii, kraniotraumatu (úrazu lebky a mozku), pacienty s neurologickým postižením, po resuscitaci, po koronárních a cévních mozkových příhodách, traumatech páteře či po neurochirurgických operacích.
Broumovská nemocnice, která je od roku 2006 součástí Oblastní nemocnice Náchod patřící kraji, poskytuje péči pro Broumovsko a Policko s 27.000 obyvatel. V broumovské nemocnici je 35 lůžek interního oddělení se čtyřiadvacetihodinovou akutní ambulancí, osm lůžek na samostatné multidisciplinární jednotce intenzivní péče a 66 lůžek následné péče.
Tomáš Kučera hj