První etapu obchvatu Frýdku-Místku postaví Alpine Bau

Ostrava 16. dubna (ČTK) - Vítězem tendru na stavbu první etapy obchvatu Frýdku-Místku, tedy připojení dálnice D56 z Ostravy, je sdružení vedené společností Alpine Bau. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) mu za to zaplatí 2,169 miliardy. Informoval o tom dnes server Zdopravy.cz. Ve druhém kole výběrového řízení na stavbu obchvatu dostalo ŘSD u obou etap po osmi nabídkách.

Podle dřívějších informací ŘSD u první etapy obchvatu nabídla nejnižší cenu za stavbu, a to 2,047 miliardy korun, řecká firma Aktor ATE. Sdružení v čele s Alpine Bau podalo druhou nejlevnější nabídku a třetí nejlevnější byla od sdružení Metrostav - Swietelsky ve výši 2,194 miliardy korun. Předpokládaná hodnota zakázky činila 2,896 miliardy korun bez daně.
ŘSD ale firmu Aktor ATE podle serveru vyřadilo stejně jako nabídku dalšího zájemce sdružení Silnice Group a Váhostavu. Podle písemné zprávy zadavatele bylo důvodem nepředložení některý příloh ke smlouvě nebo změna položek ve výkazu výměr, uvedl web a doplnil, že obě firmy se obrátily na antimonopolní úřad, u kterého ale neuspěly.
Stavba obchvatu Frýdku-Místku se připravuje zhruba 20 let. Frekventovaný průtah městem je dlouhodobě přetížený, mimo jiné kvůli blízkosti automobilky Hyundai. Obchvat má ulevit centru Frýdku-Místku od kamionů a zlepšit složitou dopravní situaci ve městě.
ŘSD ve svém informačním letáku podle serveru uvádí jako termín zahájení stavby letošní duben. Druhá etapa je dál předmětem soutěže a navíc stále nemá stavební povolení.
ktp hj