Praha založí k 1. červenci obchodní firmu Prague City Tourism

Praha 14. dubna (ČTK) - Praha založí k letošnímu 1. červenci novou akciovou společnost Prague City Tourism (PCT). Na podzim do ní převede veškerou činnost nynější příspěvkové organizace PCT. Vyplývá to z materiálu, který příští týden projednají pražští radní. Důvodem je zlepšit hospodaření PCT, zjednodušit zadávání veřejných zakázek nebo narovnat mzdy zaměstnanců. Základní jmění firmy bude 50 milionů korun. PCT se stará o turistický ruch v metropoli a od města dostává ročně asi 30 milionů korun a další peníze si na svůj chod vydělává sama.

Podle dokumentu by měla transformace ušetřit městu až deset milionů korun ročně. Společnost si navíc na sebe vydělá a nebude potřebovat příspěvky od města. Další výhodou je možnost narovnat platy. Odborníci na marketing berou v PCT o asi 15 procent méně, než je v tomto podnikání obvyklé. "Ještě markantnější rozdíl je u vedoucích pracovníků v oblasti reklamy a služeb, kde diference dosahuje až 50 procent," píše se v dokumentu.
Zjednodušit se mají výběrová řízení, kdy si Praha u PCT bude moci v rámci tzv. zadávání zakázek in-house objednat potřebné služby. Praha si od změny fungování slibuje rovněž zvýšení prestiže PCT u obchodních partnerů.
PCT bude akciovou společností ve veřejném zájmu. Fungovat bude podle německého modelu. Dozorčí rada bude pětičlenná a v její pravomoci bude jmenovat a odvolávat tříčlenné představenstvo. Valnou hromadou bude pražská rada.
Nemovitosti firma vlastnit nebude. Ty zůstanou majetkem města a PCT je bude mít propachtovány. Peníze do základního jmění vezme město z dividend nezapojených do rozpočtu. Základní kapitál bude rozdělen na 50.000 kusů kmenových akcí o jmenovité hodnotě akcie 1000 korun. Všechny budou cennými papíry na jméno.
V materiálu jsou nastíněny dvě varianty hospodaření PCT v příštím roce. V obou dvou má skončit se ziskem 3,3 milionu korun. V návrzích je ve výnosech počítáno s nejvyšší částkou ze vstupného do památek, a to přes 150 milionů Kč.
Praha loni transformovala na akciovou společnost Technickou správu komunikací (TSK). Také TSK byla původně příspěvkovou organizací. Město vlastní řadu dalších akciových společností, například dopravní podnik.
brn mha