Českolipští zastupitelé založení dopravního podniku odložili

Česká Lípa 12. dubna (ČTK) - Smlouvu o založení společného Dopravního podniku města Česká Lípa s firmou BusLine dnes českolipští zastupitelé odložili.

Projednávání bodu po několikahodinové diskuzi přerušili. Nově založený podnik by přitom měl už od 1. ledna příštího roku převzít zajištění městské dopravy. Od roku 2008 jezdí ve městě autobusy právě společnosti BusLine, smlouva ale na konci letošního roku končí. Díky společnému podniku by měl dopravce získat zakázku na dalších deset let.
Česká Lípa je s 37.000 obyvateli třetím největším městem Libereckého kraje. Autobusy městské dopravy ročně najezdí necelého 1,2 milionu kilometrů a denně přepraví kolem 6500 lidí. Ještě loni byly na stole tři varianty, jak zajistit městskou dopravu od roku 2019. Ve hře byla veřejná soutěž, založení dopravního podniku ve stoprocentním vlastnictví města a společný podnik, který navrhl BusLine. Tuto variantu podpořila většina zastupitelstva. Město bude mít ve společném podniku 24 procent, dopravce majoritu 76 procent. "Výhodou je, že uvidíme do nákladů té společnosti, dnes do nich nevidíme," řekl ČTK místostarosta Juraj Raninec (ODS).
Organizace Transparency International a Oživení loni v listopadu upozornily, že městu hrozí dvacetimilionová pokuta, pokud podnik s BusLine založí a přímo mu zadá zakázku na zajištění veřejné dopravy ve městě. Nařízení EU o veřejných službách v přepravě cestujících po železnici a silnici podle nich sice umožňuje zakázky zadávat přímo, město je ale podle obou organizací nemůže splnit. A pokud zakázku skutečně zadá, bude to obcházení zákona o veřejných zakázkách a nedovolená podpora. "Podle právního posudku, který jsme si nechali zpracovat, je ale založení společnosti v souladu s českým i evropským právem," doplnil Raninec.
Zastupitelé dnes projednávali smlouvu o společném postupu při zajištění dopravy a společenskou smlouvu mezi městem Česká Lípa a firmou BusLine MAD Česká Lípa, která je dceřinou společností BusLine holding. Město by v orgánech společnosti mělo mít jednoho ze dvou jednatelů a čtyři z pěti zástupců v dozorčí radě. Proti založení společného podniku jsou od začátku zastupitelé opozičních Starostů pro Liberecký kraj. "Raději bych viděl otevřenou soutěž," řekl ČTK opoziční zastupitel Tomáš Vlček. I dopravní podnik ve stoprocentním vlastnictví města by pro něj byl přijatelnější než společný podnik s BusLinem. "Jde o přímé zadání zakázky firmě," dodal.
Společný podnik by měl od příštího roku zajišťovat městskou dopravu v rozsahu 17 linek. Stačit by na to mělo 22 autobusů, dnes jich je k dispozici 25. Rozsah dopravy by se měl proti letošnímu roku snížit zhruba o desetinu na 1,035 milionu kilometrů. Letos dotace města na dopravu nemá překročit 39 milionů korun, v příštím roce by se i díky snížení rozsahu dopravy měly náklady města pohybovat kolem 37,2 milionu korun.
Leona Vacková ver