Soud vrátil do hry pokutu 30.000 korun od ÚOHS pro Šumperk

Brno 12. dubna (ČTK) - Nejvyšší správní soud dnes vrátil do hry pokutu 30.000 korun pro město Šumperk za údajné chyby v tendru na výstavbu cyklostezky z města do obce Dolní Studénky. Pokutu městu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Loni ji ale zrušil Krajský soud v Brně, kterému Nejvyšší správní soud nyní případ vrátil, zjistila ČTK z webu NSS.

Zakázka zhruba za 20 milionů korun je z roku 2013, vyhrála ji společnost Strabag. ÚOHS před dvěma lety dospěl k závěru, že město změnilo původní požadavek na prokázání technických kvalifikačních předpokladů firem.
Firmy měly původně doložit nejméně tři referenční stavby typu rekonstrukce komunikací s investičními náklady na jednotlivé stavby minimálně osm milionů Kč bez DPH, na kterých se podílely jako generální dodavatelé.
Po změnách ale stačila reference jako řadového dodavatele. ÚOHS vadilo, že současně s touto změnou Šumperk neprodloužil lhůtu pro podání nabídek, což mohlo rozšířit okruh možných dodavatelů.
vrn kš