Účastníci mýtného tendru vyzývají ministerstvo k jednání

Praha 9. dubna (ČTK) - Společnosti Kapsch a National Toll Payment Services, soutěžící v tendru na provozování mýtného systému, vyzvaly ministerstvo dopravy k dialogu ohledně podaných nabídek. Kapsch dodal, že je připraven svou nabídku upravit tak, aby lépe vyhovovala požadavkům ministerstva a byla ekonomicky výhodnější. Ministerstvo na dotaz ČTK odmítlo jakékoliv informace k tendru komentovat s tím, že výběrové řízení stále pokračuje.

Současný provozovatel mýtného systému Kapsch svým krokem reagoval na informace Hospodářských novin, podle kterých bude vítěz tendru vyhlášen už tento týden. "Je-li to pravda, pak nás takový postup šokuje. Ministr (dopravy Dan Ťok) zjevně mění názory ze dne na den. Nedávno prohlašoval, že jeho komise posoudí všechny nabídky, že se vyjednáváním budou věnovat do konce léta, a teď vše uspěchá a obejde i soutěžní dialog," řekl šéf tuzemského Kapsche Karel Feix. Podle firmy zadávací dokumentace tendru počítala s tím, že po podání předběžných nabídek povede ministerstvo se všemi uchazeči dialog s cílem zlepšit nabídky ve prospěch zadavatele.
Podobně se k informacím staví maďarská firma National Toll Payment Services. Společnost uvedla, že je rovněž připravena projednat s ministerstvem svou nabídku. "Zadávací podmínky jsou navíc plné chyb a nejasností, které jsme vnímali jako rizika a při sestavování naší nabídky jsme je takto museli zohlednit. Jejich vyjasnění by se pochopitelně pozitivně promítlo do nabídkové ceny. Předpokládali jsme, že k tomu dojde právě při jednání se zadavatelem," uvedl výkonný ředitel odboru obchod a marketing společnosti Eltodo Marat Saber. Eltodo, tuzemský výrobce dopravních systémů, do tendru vstoupilo společně s maďarskou firmou.
Kromě obou jmenovaných firem se do tendru na provozování mýta po roce 2019 přihlásily slovenský Sky Toll a německá firma T-Systems. Deset let provozu nového systému by podle nabídek mělo vyjít na deset až 15 miliard korun.
sip jw