Ministerstvo zahraničí dostalo půlmilionovou pokutu od ÚOHS

Brno 4. dubna (ČTK) - Ministerstvo zahraničních věcí dostalo půlmilionovou pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Je za zakázku na rozvoj konzulárních systémů ePasy v letech 2016 - 2019, kterou ministerstvo zadalo bez otevřeného tendru. ČTK to zjistila z webu ÚOHS. Ministerstvo s pokutou nesouhlasí a podalo žalobu ke Krajskému soudu v Brně.
Podle antimonopolního úřadu ministerstvo podpisem smlouvy se společností IBM Česká republika porušilo zákon. Zakázku zadalo bez soutěže z technických důvodů a z důvodu ochrany výhradních práv. Podle ÚOHS ale k tomuto postupu nebyly splněny podmínky stanovené zákonem.

Ministerstvo podle úřadu neprokázalo, že by zakázku mohla dělat jen vybraná firma. Ve výsledku postup resortu mohl ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.
IT zakázkám bez soutěže se ÚOHS věnuje v poslední době poměrně často. Řada z těchto případů pak končí i u soudu. Například ministerstvo vnitra se brání dvěma milionovým pokutám. První pokuta je za rámcovou smlouvu o poskytování technické podpory a o rozvoji vízového informačního systému. Ministerstvo vnitra bez tendru uzavřelo v roce 2016 smlouvu se společností IBM. Druhá pokuta je za smlouvu se společností Hewlett-Packard, která byla také bez soutěže.
vrn hj