Britská firma chce napadnout tendr na tisk pobrexitových pasů

Londýn 3. dubna (ČTK) - Britská společnost De La Rue se chystá napadnout rozhodnutí britské vlády nechat po odchodu z Evropské unie tisknout nové pasy francouzsko-nizozemskou společnost Gemalto. V tendru na výrobu nových modrých pasů, které po brexitu nahradí dosavadní unijní vínové, uspěla Gemalto s levnější nabídkou, poznamenal list Financial Times. Fakt, že britské pasy bude tisknout nebritská firma, kritizovala řada zastánců rozluky s Bruselem.

Firma Gemalto zatím jako vítěz soutěže formálně prohlášena nebyla, stát se tak mělo až po uplynutí desetidenní lhůty, kdy se protistrany mohou proti záměru vlády ohradit. Původně měla lhůta uplynout dnes, ale podle Financial Times ji ministerstvo vnitra prodloužilo do 17. dubna, neboť si De La Rue vyžádala podrobnosti o rozhodovacím procesu. O tom, že zakázkou vláda pověří společnost Gemalto, informovala média v březnu.
Společnost De La Rue, která drží současný kontrakt na výrobu britských pasů, v pondělí oznámila, že vládní rozhodnutí napadne. "S ohledem na naši znalost trhu se domníváme, že naše nabídka byla kvalitativně nejvyšší a technicky nejvíce bezpečná," uvedla firma v prohlášení s tím, že uznává, že nepřišla s nejlevnější nabídkou.
Britské ministerstvo vnitra již v březnu na zprávy v médiích reagovalo tím, že vypsalo spravedlivou a otevřenou soutěž a že podmínkou není, aby cestovní doklady byly tištěny na území Spojeného království. "Část pasů se již nyní tiskne v zahraničí a neexistuje žádný bezpečnostní a ani technický důvod, proč by tomu tak nemohlo být nadále," poznamenalo tehdy ministerstvo vnitra. Uvedlo také, že změnou dodavatele stát ušetří 120 milionů liber (3,5 miliardy korun), napsal The Guardian.
Kritici naopak uváděli, že návrat k tradiční tmavěmodré barvě na přebalu pasů je symbolickým aktem odluky od EU, proto by měla zakázku obdržet britská společnost. Financial Times nicméně připomíná, že Gemalto, která již nyní vyrábí britské řidičské průkazy, bude pasy tisknout ve svých britských továrnách v Heywoodu a Farehamu.
zpt