ČSSZ bude muset pokračovat v tendru na dodavatele IT

Brno 12. března (ČTK) - Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) bude muset pokračovat ve výběrovém řízení na dodavatele vývoje a údržby programového vybavení pro výběr pojistného důchodového pojištění. ČSSZ tendr původně zrušila, podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na to ale neměla právo, zjistila ČTK z webu antimonopolního úřadu. Zrušení tendru napadla úspěšně společnost OKsystem a.s. Loňské rozhodnutí svých podřízených nyní potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle mluvčí ČSSZ se zakázka vrací do fáze rozhodování o výběru nejvhodnější nabídky.

ČSSZ porušila zásadu transparentnosti. Při rušení zadávacího řízení uvedla skutečnosti, které popsala natolik obecně a neurčitě, že jejich existenci nebylo možno přezkoumat. "Tento postup podstatně ovlivnil výběr nejvhodnější nabídky," uvedl v rozhodnutí Rafaj.
Mluvčí správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová uvedla, že úřad rozhodnutí ÚOHS plně respektuje. "Předmětná zakázka se vrací do fáze rozhodování o výběru nejvhodnější nabídky," sdělila Buraňová ČTK.
ČSSZ zakázku s předpokládanou cenou téměř 200 milionů korun vypsala před třemi lety. Hledala firmu, která zajistí stabilní rozvoj a podporu takzvaného lokálního aplikačního vybavení, které provozuje ČSSZ decentralizovaně na všech okresních správách.
Jde o agendu, která řeší především výběr pojistného na důchodové pojištění osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), kontrolní činnost a dobrovolné důchodové pojištění.
vrn kš