Škoda Transportation dodá na Slovensko vlaky za 160 mil. eur

Bratislava 6. března (zpravodaj ČTK) - Konsorcium firem Škoda Transportation a slovenské ŽOS Trnava dodá státnímu slovenskému železničnímu dopravci Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) 25 elektrických vlakových jednotek za 160 milionů eur (4,1 miliardy Kč). Obě firmy uspěly v dosud největším tendru svého druhu od vzniku ZSSK, sdělil dnes dopravce ČTK. Smlouva s vítězným konsorciem již byla podepsána, zakázku bude ZSSK financovat i z evropských fondů.

"Naše konsorcium uspělo nejen kvůli ceně, ale především kvalitou a technickým řešením již osvědčeného a moderního vozidla, které jezdí v ČR pod názvem RegioPanter," uvedl obchodní ředitel Škoda Transportation Jaromír Jelínek.
Většina objednaných vlakových jednotek bude smontována na Slovensku ve firmě ŽOS Trnava. Konsorcium české a slovenské firmy porazilo ve veřejné soutěži švýcarskou společnost Stadler Bussnang.
Vítězné konsorcium dodá vlakové jednotky pro regionální dopravu během dvou let ve dvou verzích, a to kratší s délkou 80 metrů a s kapacitou 247 míst na sezení a v delší verzi s 343 místy k sezení. Skupina Škoda Transportation dodala vlakové jednotky ZSSK již v minulosti.
ZSSK nasadí nově objednané soupravy na tratě v okolí Žiliny na severu země. První soutěž na dodávku vlakových jednotek ZSSK v roce 2016 zrušila po výtkách Evropské komise ohledně podmínek tendru. Nový tendr dopravce vypsal loni v dubnu.
Adrian Bobok spr