Soud chce pokračovat v rozkrývání korupce v Nemocnici Na Homolce

Praha 6. března (ČTK) - Pražský městský soud chce dnes pokračovat v projednávání korupční kauzy pražské Nemocnice Na Homolce. Kvůli tomu, aby obžalovaný bývalý ředitel úřadu Vladimír Dbalý nemohl hlavní líčení opět zablokovat omluvenkou, si soudkyně nechala vypracovat expertní posudek na jeho zdravotní stav. Lékař čelí obžalobě za to, že při zakázce na digitalizaci chorobopisů a při nákupu gama nože získal na úplatcích přes 27 milionů korun.

Soud začal už v lednu roku 2016, Dbalému hrozí za zmanipulování tendrů až dvanáctileté vězení. Spolu s ním sedí na lavici obžalovaných i jeho někdejší náměstek a zároveň primář chirurgie Michal Toběrný a dalších pět lidí.
Lékař byl po svém zatčení devět měsíců ve vazbě. Při propuštění musel složit peněžitou záruku, odevzdat pas a slíbit, že nevycestuje do zahraničí.
Po zahájení stíhání unikl na veřejnost Dbalého deník, který je jako důkaz součástí trestního spisu a v němž si ředitel nemocnice zaznamenával nejen schůzky, ale například i zkušenosti s kokainem. Lékař deník označil za směs reality a fikce, která podle něho měla sloužit jako předloha pro chystanou knihu. Státní zástupce v obžalobě "nehorázně a bezostyšně lže", tvrdí Dbalý.
tep rot