Tendr na nemocnici Náchod bez námitek, kraj může uzavřít smlouvu

Hradec Králové 5. března (ČTK) - Do výběru firmy na více než miliardovou přestavbu Oblastní nemocnice Náchod nepřišly Královéhradeckému kraji žádné námitky. Kraj tak bude moci uzavřít smlouvu s vítězným sdružením firem Geosan Group a BAK stavební společnost. ČTK to dnes řekl radní kraje pro investice a majetek Václav Řehoř (ODS). Smlouva by se podle něj mohla podepsat do konce března. Následovat by mělo předání staveniště a zahájení stavby. Sdružení firem Geosan Group a BAK stavební společnost v soutěži se třemi zájemci nabídlo nejnižší cenu 1,344 miliardy korun bez DPH.

Nyní uzavíraný tendr, který kraj vypsal loni 1. srpna, je čtvrtý v pořadí. Předchozí tři soutěže hejtmanství z různých důvodů zrušilo. Přestavba Nemocnice Náchod je největším současným investičním projektem kraje. Stavba by měla trvat 26 měsíců.
Základem projektu je výstavba dvou nových nemocničních objektů. Dále vznikne objekt pro medicinální plyny, bude vystavěn nadzemní koridor a podzemní chodby mezi budovami. Součástí tendru je i opce na případnou druhou etapu modernizace nemocnice za odhadovaných 420 milionů korun, vybraná firma však cenu nabídne zvlášť, pokud kraj ke druhé etapě přistoupí.
Podle původních plánů se mělo začít stavět již v roce 2012 a hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun. Druhý tendr kraj vypsal v červenci 2015 a po 16 odkladech termínu jej nakonec v únoru 2016 kvůli nekvalitně zpracované dokumentaci také zrušil. Do třetí soutěže zasáhlo vyšetřování policie. Kriminalisté v září 2016, těsně před otevřením obálek s nabídkami a dva týdny před krajskými volbami, zasahovali na hejtmanství a dalších místech. Nové vedení kraje tendr 15. prosince 2016 zrušilo.
Nemocnice Náchod zajišťuje zdravotní péči pro spádovou oblast s více než 200.000 obyvateli, ve specializovaných oborech až pro 250.000 lidí. Je největším zdravotnickým zařízením patřícím Královéhradeckému kraji, má 1500 zaměstnanců. Pod náchodskou nemocnici spadá jedenáct provozoven, z toho sedm s lůžkovou péčí o celkové kapacitě 832 lůžek.
Vlastní hospodaření nemocnice je ztrátové, loni propad přesáhl 80 milionů korun. Kraj loni do čela nemocnice jako krizovou manažerku jmenoval Ivanou Urešovou, další personální změny v managementu následovaly k začátku ledna. V únoru však vedoucí lékaři nemocnice v otevřeném prohlášení označili současný stav nemocnice za "pokračující destrukci".
Kraj uvedl, že nemocnici chybí několik desítek lékařů a sester. Situaci na konci února řešila krajská koalice. Rozhodla, že lékaři a nelékařský personál dostanou na platech přidáno deset procent. Kraj bude také řešit, zda zachová strukturu nemocnic, které vlastní krajský holding. Koalice zřídila krizový tým pro zdravotnictví, v němž kromě náměstka hejtmana pro zdravotnictví Aleše Cabicara (TOP 09) jsou i hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) a jeho první náměstek Martin Červíček (ODS).
Zdeněk Rychtera kš