Kraj ruší tendr na modernizaci trutnovské nemocnice

Hradec Králové 5. března (ČTK) - Královéhradecký kraj ruší tendr na výstavbu laboratoří v Oblastní nemocnici Trutnov. Předložené nabídky nesplnily podmínky. ČTK to dnes sdělil Dan Lechmann z tiskového oddělení kraje. "Rada Královéhradeckého kraje dnes odsouhlasila zrušení tendru na výstavbu konsolidovaných laboratoří a transfúzního oddělení v Oblastní nemocnici Trutnov. Výstavba laboratoří a transfúzního oddělení se tak opozdí. Nový tendr kraj plánuje vypsat, co nejdříve," uvedl Lechmann.

Důvodem je zrušení tendru na stavební práce, který kraj vypsal koncem loňského září. Nabídku předložily tři stavební firmy, z nichž dvě výrazně překročily maximální cenu, třetí nesplnila stanovené podmínky účasti. "Ve lhůtě pro podání nabídek jsme obdrželi tři nabídky. Dvě byly vyloučeny z důvodu překročení předpokládané hodnoty veřejné zakázky, která byla zároveň maximální přípustnou nabídkovou cenou. Třetí nabídka nesplnila všechny zákonem a zadavatelem stanovené podmínky účasti a i přes žádost o doplnění tyto údaje účastník nedoplnil. Všichni tři účastníci byli vyloučeni," uvedl radní pro investice Václav Řehoř. Podle něho proti tomuto rozhodnutí žádný z nich nepodal námitku.
Na přestavbu trutnovských laboratoří včetně dodávky zdravotnických technologií se počítá s 265 miliony. Předpokládané náklady na stavební práce kraj stanovil na 164,350.720 korun bez DPH. Zbytek půjde na dodávku zdravotnických technologií. Pro tyto účely vyčlenil kraj prostředky ze svého Fondu rozvoje a reprodukce v odvětví zdravotnictví. "Prostředky, které již dříve schválili krajští zastupitelé, zůstávají," uvedl Lechmann.
Kraj zařadil modernizaci trutnovské nemocnice mezi své priority. Projekt by měl být kvůli co nejmenšímu dopadu na pacienty rozdělen do tří etap. Stavbaři nejprve přestaví objekt oddělení lékařské mikrobiologie a imunologie. Ve druhé etapě zdemolují budovu oddělení klinické biochemie, na jehož místě vznikne pracoviště konsolidovaných laboratoří. V nové budově laboratoří bude zřízeno i transfuzní a hematologické oddělení a oddělení nukleární medicíny. Ve třetí etapě bude budova současného oddělení nukleární medicíny přestavěna na kanceláře ředitelství nemocnice.
Oblastní nemocnice Trutnov má 670 zaměstnanců a 300 akutních lůžek.
Tomáš Kučera dr