ÚOHS: Tři okenářské firmy dostaly pokutu za kartel

Brno 5. března (ČTK) - Tři okenářské firmy dostaly pokutu za kartel. Domlouvaly se mezi sebou na jedné veřejné zakázce pro Liberecký kraj. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) jim vyměřil dohromady pokutu přes 20 milionů korun. V kartelu byly společnosti DAFE - PLAST Jihlava, s.r.o., OSF 2000, s.r.o. a SULKO s. r. o. Rozhodnutí není dosud pravomocné a lze proti němu podat rozklad, řekl dnes ČTK předseda ÚOHS Petr Rafaj. Vyjádření společností ČTK zjišťuje.

Firmy podle úřadu v roce 2012 koordinovaly účast a nabídky do výběrového řízení pro veřejnou zakázku s názvem výměna otvorových výplní na objektech Libereckého kraje. "Cílem této nezákonné spolupráce bylo, aby nejvýhodnější nabídku podala společnost SULKO s.r.o. Takto dohodnuté nabídky byly posléze podány. Soutěžitelé svým koluzivním jednáním narušili hospodářskou soutěž na trhu výroby, distribuce a montáže oken a dveří," uvedl Rafaj.
Úřad provedl podrobnou analýzu položkových rozpočtů nabídek u všech objektů, při které porovnával vzájemné poměry jednotkových cen nabídnutých firmami a zjistil, že mezi cenami stanovenými jednotlivými uchazeči existuje určitý cenový vzorec. Všechny nabídky přitom vykazovaly i obdobné chyby v součtech a chyby grafické.
Podle Rafaje společnosti DAFE-PLAST, OSF a SULKO by každá samostatně a nezávisle nemohly dospět k takovému obsahu svých nabídek, jaký předložily. "Jednání bylo bezpochyby výsledkem předchozího slaďování nabídek mezi soutěžiteli, kteří nahradili své nezávislé chování v soutěži o zakázku praktickou kooperací vedoucí k zamýšlenému cíli," uvedl Rafaj.
Největší pokutu má zaplatit SULKO, konkrétně 15,6 milionu Kč, společnost DAFE - PLAST dostala pokutu 4,9 milionu Kč a OSF 2000 pak 337.000 Kč.
vrn sd