Soud potvrdil čtvrtmilionovou pokutu pro ostravskou VŠ báňskou

Brno 27. února (ČTK) - Krajský soud v Brně potvrdil čtvrtmilionovou pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro Vysokou školu báňskou - Technickou univerzitu Ostrava (VŠB-TUO). Chybovala v zakázce na stavbu tzv. Vesmírné brány, která je součástí rekonstrukce a modernizace budovy Hvězdárny a planetária Johanna Palisy v Ostravě-Porubě. ČTK to řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová.

Škola se nyní může bránit pokutě ještě podáním kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Hvězdárna a planetárium Johanna Palisy v Ostravě-Porubě je jediným zařízením svého druhu v kraji. Provozuje jej právě VŠB-TUO.
Podle ÚOHS univerzita nevymezila zakázku v podrobnostech nezbytných pro zpracování nabídky, a její postup tak nebyl transparentní.
Škola po firmách chtěla, aby projektové a průzkumné práce činily 3,5 procenta z celkové nabídkové ceny. Ve výkazu výměr byly navíc některé položky uvedeny s pevně stanovenou cenou, dohromady za 1,59 milionu korun.
Škola se hájila tím, že při stanovení procentní sazby vycházela z nabídkových cen projektových prací a inženýrských činností UNIKA. "Tímto postupem zadavatel omezil soutěž o zakázku, neboť není vyloučeno, že by si dodavatel mohl účtovat cenu nižší, než je uvedena v honorářovém řádu, případně by od požadování odměny mohl zcela upustit," uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.
Stanovením fixních cen u některých položek pak podle něj VŠB-TUO předem vyloučila jakoukoliv cenovou soutěž mezi firmami. Pevné položkové ceny byly stanoveny tam, kde dosud zadavatel neměl zpracovaný projekt a nedokázal položky přesně charakterizovat, nicméně odhadoval jejich přibližnou cenu. "Dodavatelé tak převzali zadavatelem stanovenou cenu, aniž by však věděli, co za tuto cenu nabízejí," uvedl Rafaj.
Podle něj byl tendr nastaven nejasně. Nabídky jednotlivých dodavatelů byly neporovnatelné, což mohlo mít podstatný vliv na výběr nejvhodnější nabídky.
vrn hj