Plzeň a Plzeňský kraj se kvůli úsporám spojí při nákupu energií

Plzeň 25. února (ČTK) - Plzeň a Plzeňský kraj se spojí, aby na komoditní burze společně nakoupily elektrickou energii a plyn. Slibují si od toho výraznější úspory oproti plánovaným výdajům. Plzeň centrálně nakupuje plyn a elektřinu na burze od roku 2012. Ušetřila tak pro sebe, obvody, příspěvkové organizace a městské firmy desítky milionů korun. Nyní městští radní schválili společný postup s krajem pro nákup energií na léta 2019 a 2020, řekl ČTK ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD).

Při posledním nákupu na roky 2017 až 2018 město nabídlo, aby se ke společnému nákupu připojily i spolky a obecně prospěšné společnosti, které sídlí v objektech města. Většina těchto organizací se nákupu účastnila. Proto se město rozhodlo na příští dva roky nabídnout společný nákup dalším městským i neziskovým organizacím. "V minulosti se centrálního nákupu účastnilo přibližně sto subjektů. Očekáváme, že spojením sil s krajem a oslovením dalších organizací by se mohlo jednat o zhruba 250 organizací," odhadl Kotas.
Magistrát podle něj předpokládá, že zapojením takového množství subjektů by se mohl zvýšit objem nakupovaných MWh z původních zhruba 80.000 MWh na přibližně 230.000 MWh, což by mohlo být pro potencionálního budoucího dodavatele zajímavé.
Díky nákupu na burze v minulosti Plzeň například v roce 2012 ušetřila na nákupu zemního plynu zhruba pět milionů korun, o rok později při nákupu elektrické energie - maloodběru ušetřil magistrát 33 milionů korun. V roce 2016 při nákupu elektrické energie - maloodběru činila úspora města 15 milionů korun a u zemního plynu 8,5 milionu korun. Nákup energií bude v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, a to na vybrané komoditní burze formou jednacího řízení bez uveřejnění.
Lada Pešková mal