Praha půjčí městské části 103,1 milionu Kč na rozšíření školy

Praha 23. února (ČTK) - Hlavní město půjčí Praze 11 částku 103,1 milionu korun na zvýšení kapacity Základní školy Květnového vítězství na Jižním Městě. Městská část bude půjčku splácet do roku 2028. Finanční pomoc ve čtvrtek schválilo pražské zastupitelstvo. Stávající kapacita, která je již téměř naplněna, je 500 žáků. Rozšířením školy vznikne 100 nových míst.

Při stavbě nových tříd budou rozšířeny i šatny pro žáky, vzniknou nové kabinety pro pedagogy a dvě kmenové učebny budou přemístěny z Mateřské školy do hlavní budovy školy. Celková cena stavby je podle odhadů celkem 133,1 milionu korun s DPH. Praha 11 již v loňském roce dostala od hlavního města dotaci na stavbu deset milionů korun, přičemž dalších 20 milionů Kč je připravena financovat z vlastních zdrojů.
Podle prognózy Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR) se v následujících letech bude zvyšovat počet dětí ve věku šest až 14 let. Největší nárůst IPR očekává v menších městských částech s významnou rezidenční výstavbou. Ačkoli je nyní kapacita pražských základních škol dostatečná, v budoucnu v nich budou místa chybět.
Rozšíření kapacity škol připravují i jiné městské části. Například v Základní škole Tupolevova v Letňanech má přístavba nabídnout místa dalším 270 žákům. Městská část Praha 18 koncem srpna vyhlásila veřejnou zakázku za 98 milionů korun. Na konci ledna otevřeli pět nových tříd v Základní škole v Jakutské ulici ve Vršovicích, čímž se navýšila kapacita školy o 90 míst. Za rekonstrukci, díky které je nově ve škole také výtah, Praha 10 zaplatila 21 milionů korun.
krf mha