Pardubice zopakují soutěž na developera na zástavbu areálu Hůrka

Pardubice 22. února (ČTK) - Pardubice zrušily veřejnou soutěž na developera, který postaví v areálu bývalých kasáren na Hůrkách bytové domy. Město ji vyhlásilo vloni v říjnu, přihlásil se však pouze jediný zájemce, společnost Pernštejn City. Podle hodnotící komise ale nesplnila technické kvalifikační požadavky. Zastupitelé dnes zároveň souhlasili s vyhlášením nové veřejné soutěže na zřízení práva stavby a následné koupi pozemků v areálu. Podmínky budou o něco mírnější než u předchozího tendru.

Podle náměstkyně primátora Heleny Dvořáčkové (ANO) byly dosavadní požadavky soutěže příliš tvrdé. "Máme indicie o tom, že jsou minimálně čtyři až pět firem, které by se o možnost výstavby ucházely," řekla Dvořáčková.
Změna parametrů spočívá v posunutí uzávěrky soutěže a ve změně prokazování technické kvalifikace. Nově je umožněno, aby ji doložil nejen nejen samotný účastník tendru, může k tomu ale využít i další ovládané společnosti. Podmínkou je, aby účastník soutěže či jeho mateřská firma v posledních pěti letech řádně dokončil alespoň jeden developerský projekt v hodnotě minimálně 100 milionů korun bez DPH.
Vítěz by měl získat právo stavět na ploše 5,5 hektaru a následně pozemky odkoupit. Za právo stavby by měl zaplatit minimálně 28,5 milionu korun, což je cena určená znaleckým posudkem. V platnosti zůstává povinnost poskytnout po dobu pěti let 100 bytů pro nájemní bydlení.
Před hospodářskou krizí, v roce 2007, o pozemky usilovala společnost Eube, která tam chtěla stavět menší sídliště. Po opětovném ekonomickém růstu si pozemek za 15 milionů korun přála koupit společnost Pernštejn City. Přímý prodej zastupitelé dvakrát neschválili.
V minulosti se o zástavbu Hůrek zajímal Dušan Kačmarik z firmy Altis CZ, obecný zájem deklarovala i skupina dalších investorů, v níž figuruje společnost RD Rýmařov. Do soutěže se však nikdo z nich nepřihlásil.
Areál Hůrka město vlastní od roku 1999. Část už prodalo podnikatelům, v bývalých kasárenských objektech je například ubytovna, ale i sídla a provozovny firem. Město už několik volebních období řeší, jak dál s areálem naložit. Zvažovalo jeho sanaci a poté prodej.
dos sd