Státní pozemkový úřad se brání čtvrtmilionové pokutě od ÚOHS

Brno 16. února (ČTK) - Státní pozemkový úřad (SPÚ) se brání čtvrtmilionové pokutě, kterou dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), u soudu. Podal proti ní žalobu, řekla dnes ČTK mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová. Případ se týká zakázky na podporu a provoz informačního systému CESŘ na léta 2016 až 2019. Pozemkový úřad ji zadal bez otevřeného tendru.

Státní pozemkový úřad podepsal smlouvu přímo se společností WEBCOM, která systém už dříve vytvořila. Důvodem tohoto kroku byla podle úřadu ochrana výhradních práv. Podle antimonopolního úřadu ale tento problém pozemkový úřad vytvořil sám svým dřívějším postupem.
"Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj.
Antimonopolní úřad v poslední době dává pokuty za podobné chyby poměrně často. Ministerstvo vnitra dostalo milionovou sankci za rámcovou smlouvu o poskytování technické podpory a rozvoji vízového informačního systému, když bez tendru uzavřelo v roce 2016 smlouvu se společností IBM.
Rafaj také nedávno potvrdil pokutu 700.000 korun pro ministerstvo obrany. Je za smlouvu na technickou podporu provozu Štábního informačního systému Armády České republiky bez otevřené soutěže.
vrn dr