Nadace daruje Motolu peníze na stavbu ubytovny pro rodiny

Praha 14. února (ČTK) - Nadační fond Ronalda McDonalda daruje Fakultní nemocnici v Motole peníze na stavbu ubytovny pro rodiny, pak ji bude jako dar provozovat. Podle ředitele nemocnice Miloslava Ludvíka (ČSSD) je to jediná možnost, jak umožnit stavbu takového objektu v areálu nemocnice. Řekl to na dnešní tiskové konferenci k uzavření smlouvy mezi nemocnicí a nadací. Náklady na stavbu objektu s 20 pokoji odhaduje nemocnice na nejméně 35 milionů korun.

Nárok na ubytování jednoho rodiče mají ze zákona děti do šesti let, ostatním nemocnice nabízí bydlení na ubytovně. Do předloňského roku tam provozoval ubytovnu také Nadační fond Klíček, který dostal výpověď.
"Nadace věnuje nemocnici peníze, v darovací smlouvě výslovně uvede, co s nimi máme učinit. My necháme postavit dům, který bude v majetku nemocnice. Ve druhé darovací smlouvě nám věnuje službu, že bude dům provozovat," řekl Ludvík. Podle něj jde o jedinou právně průchozí cestu, nemocnice se tak vyhne i zákonu o zadávání veřejných zakázek.
Podle Marka Šedivého z nadačního fondu bude v případě potřeby větší kapacity možné i přistavět. "Stavba by měla začít příští rok, trvat bude 18 měsíců. Otevřít bychom chtěli v roce 2020," uvedl. Provoz má stát asi pět milionů korun ročně, hradit ho bude nadace z darů soukromníků a fastfoodového řetězce, který ji zřizuje. Podobných domů je více než 360 ve 43 zemích světa.
Podobnou aktivitu do roku 2016 provozoval Nadační fond Klíček, který také chtěl stavět ubytovnu. Rodiny ubytovával 23 let v části ubytovny sester, podle dohody s nemocnicí fond neplatil nájem a energie, staral se o vybavení a údržbu. Nemocnice ale její působení ukončila, prostory potřebovala pro vlastní využití. Petici za zachování ubytovny Klíčku podpořilo přes 13.000 lidí, doporučil jej i Senát.
"Přišla instituce, která nám nabídla 35 milionů. Pokud někdo přinese podobný objem peněz, prostor (na stavbu) tam ještě je," řekl ředitel Ludvík. Další jednání s Klíčkem má podle něj nemocnice naplánované na začátek března. Nadační fond Klíček je financován z darů jednotlivců a firem, provozuje také dětský hospic v Malejovicích na Kutnohorsku.
"Není důvod, proč by lepší životní podmínky rodičů hospitalizovaných dětí měly být vázány pouze na vybudování Domu Ronalda McDonalda a není důvod, proč by nemocnice v této oblasti měla upřednostňovat jednu neziskovou organizaci na úkor jiné," uvedl Klíček v tiskovém prohlášení. Situaci dětí lze podle něj zlepšit s minimálními finančními náklady, v krátkém čase a pro více rodin.
Motol je největším zařízením v Česku, které se stará o onkologicky nemocné děti. Podle primáře tamní kliniky dětské hematologie a onkologie Vladimíra Komrsky se ročně v Česku zhoubné onemocnění objeví asi u 350 dětí. "S dětmi hospitalizujeme i maminky, nemocnice ale pro ně není úplně nejpříjemnější prostředí," dodal Komrska. Některé děti se v Motole léčí ambulantně. Pokud jsou zdaleka, potřebují v Praze ubytování. Současnou ubytovnu nemocnice využívá měsíčně kolem 25 lidí.
Společnost McDonald’s od roku 1974 zakládá ve světě charitativní organizace sdružené pod hlavičkou Ronald McDonald House Charities. Nadační fond Dům Ronalda McDonalda působí v ČR od roku 2002. Nyní mimo jiné - do doby než bude postavena ubytovna - hradí náklady za pobyt v ubytovně motolské nemocnice rodičům, kterým ubytování nehradí zdravotní pojišťovna.
van jw