Ostrava zrušila výběrové řízení na veřejné sdílení kol

Ostrava 14. února (ČTK) - Na projekt veřejného sdílení kol si Ostravané budou muset počkat. Město totiž muselo zrušit veřejnou zakázku, kterou na vybudování a provozování systému veřejného sdílení jízdních kol, takzvaného bikesharingu, vypsalo loni na podzim. Zájemci nesplnili zadání, řekla dnes ČTK náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Systém měl být zaveden v centru města a několika dalších městských obvodech, kde město vytipovalo 39 vhodných míst. Předpokládalo, že by fungování systému na dobu čtyř let mohlo stát zhruba 36 milionů korun. Chtělo, aby službu provozoval vybraný zájemce, kterému by za ni město platilo.
Podle Šebestové ale radní museli výběrové řízení zrušit. "Rada města rozhodla o zrušení celé veřejné zakázky na provozování bikesharingu, protože ani jeden z uchazečů nesplnil zadávací podmínky," uvedla náměstkyně. Městu se podle ní přihlásili tři zájemci. "Měli třeba jinak, než jsme to požadovali v zadávacích podmínkách, nastaveno aplikační zařízení, tedy to, jak si má uživatel kolo půjčit," vysvětlila Šebestová.
Podle ní město v současné chvíli ještě nemá zcela rozhodnuto, jak bude dále postupovat. "Nicméně existují provozovatelé, kteří už se teď městu přihlásili, že by tu službu eventuálně poskytovali bezplatně, ale uvidíme, jak vůbec do budoucna ten jejich zájem bude vypadat," podotkla Šebestová.
Město o sdílení kol uvažuje téměř dva roky. "Je nám to líto, protože ta práce, která obsahovala asi roční přípravu zadávací dokumentace a všech těch technických parametrů, můžeme říct, že je vniveč. Možná i díky vyhlášené veřejné zakázce ale nalákáme právě ty provozovatele, kteří se sami přihlásí a budou tu službu chtít provozovat bez města," míní Šebestová. Obdobné projekty fungují v zahraničí i tuzemsku, v Česku třeba v Praze či Brně.
mtk dvd