Liberecký kraj ušetřil loni na veřejných zakázkách 260 mil.Kč

Liberec 11. února (ČTK) - Důsledným zveřejňováním zakázek i nákupy v elektronických aukcích se loni Libereckému kraji podařilo ušetřit na veřejných zakázkách téměř 260 milionů korun. Bezmála dvě stě zakázek se podařilo zlevnit v průměru o 23 procent. Kraj loni vypsal soutěže na zakázky za více než 1,112 miliardy korun a cenu se mu podařilo snížit na něco přes 852 milionů. ČTK to řekl náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Největší úspory byly podle Pietera tam, kde byly volné kapacity, například v oblasti projekčních prací. "V letošním roce už ale cítíme, že mají nasmlouvané zakázky a je problém dostat víc nabídek na jednu zakázku," uvedl. Velkých úspor se podle něj daří dosahovat také v servisních činnostech či technickém dozoru u staveb, kde se ceny dostávají i na polovinu předpokládané hodnoty. "Zato silniční stavby se aktuálně dostávají na úroveň 95 procent odhadované ceny. Ještě loni na podzim, kdy neměly firmy nasmlouvané kapacity, se nám dařilo soutěžit za nějakých 70 až 75 procent odhadované ceny zakázky," řekl náměstek hejtmana.
Při nákupech tonerů, propagačních předmětů, kancelářských či hygienických potřeb využívá kraj podle Pietera už několik let elektronických aukcí. Začal tak nakupovat i tiskárny a poprvé tímto způsobem soutěžil stavební práce. Šlo o výměnu hlavních vstupních dveří domova důchodců. "Letos chceme v elektronické aukci zadat zakázku na výběr dodavatele komunikačních služeb. Centrálně nakoupíme služby pro organizace a některé obce Libereckého kraje," řekl Pieter.
V loňském roce začal Liberecký kraj používat při zadávání zakázek takzvaný dynamický nákupní systém. Jde o otevřený elektronický systém, kde je pro podávání žádostí o účast, nabídek a komunikaci nutná registrace. Všichni zařazení účastníci jsou, v případě vypsání zakázky, přímo vyzváni k podání nabídky. "Tím, že používáme tento systém, se připravujeme na to, že od 18. října budeme mít v rámci zadávání veřejných zakázek povinnost komunikovat s dodavateli výhradně elektronicky, tedy všichni dodavatelé budou muset podávat své nabídky pouze elektronicky," dodal Pieter.
Leona Vacková kš