Soud potvrdil pokutu 300.000 korun od ÚOHS pro Chodov

Brno 9. února (ČTK) - Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil pokutu 300.000 korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro Chodov na Sokolovsku. Radnice nevypsala koncesní řízení na pronájem teplovodních zařízení. ČTK to zjistila z webu soudu. Sankci už dříve potvrdil i Krajský soud v Brně.

Město Chodov uzavřelo v roce 2011 smlouvu o nájmu rozvodného tepelného zařízení se společností Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s., a to na základě výběru ze sedmi obdržených nabídek. V uvedeném případě však nešlo o čistý pronájem, nýbrž o koncesní smlouvu, neboť zadavatel chtěl přenechat společnosti Sokolovská uhelná poskytování služeb - dodávek tepla, rozvodu tepla a užitkové vody, a současně této firmě umožnit za poskytování těchto služeb brát užitky. Vyjádření chodovské radnice ČTK zjišťuje.
"Podstatnou část rizik spojených s poskytováním služby nese také sám koncesionář, tedy Sokolovská uhelná. Jsou tak naplněny všechny znaky koncesní smlouvy a zadavatel měl povinnost ji uzavřít na základě provedeného koncesního řízení," uvedl už dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.
Nedodržení zákona mohlo podle něj mít vliv na okruh dodavatelů, kteří se o koncesi mohli ucházet a případně nabídnout zadavateli výhodnější podmínky. "Postup zadavatele proto mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," dodal Rafaj.
Paradoxní podle antimonopolního úřadu je, že ačkoli Chodov vybral správce teplovodních zařízení ve městě už v roce 2011, Sokolovská uhelná je stále neprovozuje. Městu se dosud nepodařilo přesvědčit Energetický regulační úřad, aby odebral licenci společnosti Marservis, která tak stále obyvatelům teplo dodává.
vrn kš