V Sedlčanech se zkomplikoval tendr na výstavbu terminálu

Sedlčany (Příbramsko) 8. února (ČTK) - V Sedlčanech na Příbramsku se zkomplikoval tendr na výstavbu dopravního terminálu zhruba za 50 milionů korun. Jedna z neúspěšných firem se obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který nařídil výběr zopakovat. Zdůvodnil to tím, že nedostal kompletní dokumentaci. Soutěž nebyla zrušena, ale vrátila se do fáze, v níž byla před Vánoci. Město tudíž nemůže uzavřít smlouvu s vítězným uchazečem a musí z přihlášených firem vybírat znovu, řekl dnes novinářům místostarosta Miroslav Hölzel (ODS).

Sedlčany přitom musejí stavbu financovanou z 90 procent z Integrovaného regionálního operačního programu dokončit ještě letos, jinak hrozí, že přijdou o dotaci. Pokud by se tak stalo, musely by terminál vybudovat z vlastních peněz, a to nejspíš v okleštěné podobě. "Nelze předpokládat, že výzvy na dopravní terminály budou ještě pokračovat," upozornil Hölzel.
Do tendru se přihlásily čtyři firmy, nejnižší nabídku podala společnost Chládek & Tintěra. Výběrové komisi se ale navržená cena 45,6 milionu korun zdála příliš nízká, některé položky podle ní nebyly proveditelné a nebyl u nich kalkulován zisk. Proto dalo město přednost sdružení firem Sládek Group a Pohl, které nabídlo cenu 53,2 milionu korun. Zbylé dvě firmy chtěly terminál vybudovat za 56,9 milionu, respektive 59,3 milionu Kč.
Firma Chládek & Tintěra se obrátila na antimonopolní úřad, který však podle místostarosty věcnou stránku neřešil. Městu vytkl, že mu nedodalo dokumentaci firem, které skončily na třetím a čtvrtém místě, a nařídil výběr zopakovat. Radnice tak chce učinit co nejrychleji, aby mohly stavební práce začít co nejdříve.
Projekt počítá s výstavbou odbavovací haly pro autobusové nádraží, sociálního zařízení a zastřešením nástupiště. Součástí je i instalace informačních cedulí nebo propojení s cyklostezkami a ostatní veřejnou dopravou.
Dopravní terminály budují i další středočeská města. V minulosti přesunuli autobusové nádraží blíž k vlakovému v Berouně, podobné projekty připravili i v Kolíně, Benešově nebo Sázavě.
khj hj