Ministerstvo financí dostalo od ÚOHS pokutu 50.000 korun

Brno/Praha 8. února (ČTK) - Ministerstvo financí dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 50.000 korun za zakázku bez soutěže na zajištění podpory a provozu informačního systému ARES, tedy administrativní registr ekonomických subjektů. Rozhodnutí je pravomocné, zjistila ČTK z webu úřadu. Ministerstvo financí s rozhodnutím nesouhlasí a podá žalobu proti rozhodnutí ÚOHS.

Ministerstvo podepsalo v roce 2013 smlouvu se společností Asseco Central Europe, a.s. Bez tendru zakázku zadalo z technických důvodů. Podle ÚOHS ale ministerstvo neprokázalo, že by z technických důvodů mohla zakázku provádět jen vybraná firma.
MF dnes uvedlo, že se pokusilo zakázku dvakrát zadat v otevřeném řízení. V obou případech však obdrželo pouze jednu platnou nabídku, proto muselo podle tehdejšího znění zákona o veřejných zakázkách obě řízení zrušit. Následně úřad využil zákonnou možnost zadat veřejnou zakázku konkrétní obchodní společnosti v jednacím řízení bez uveřejnění.
"ÚOHS ve svém rozhodnutí pouze paušalizujícím a formálním způsobem zpochybňuje jediný možný postup ministerstva financí, aniž by se zabýval otázkou, jak jinak měl zadavatel v dotyčné době poptávané služby zajistit," uvedlo MF.
Podobného provinění se ministerstvo dopustilo v minulosti v případě zakázek na vývoj informačního systému Viola v letech 2012 až 2014. Ministerstvo je zadalo bez otevřeného tendru rovnou firmě Krabat cz, s.r.o.
Ministerstvo podle úřadu neprokázalo, že zakázku například z technických důvodů nebo z důvodu ochrany výhradních práv mohla dělat pouze vybraná firma.
vrn sos sd jw