Kraj by mohl zrušit tendr na modernizaci trutnovské nemocnice

Hradec Králové 6. února (ČTK) - Královéhradecký kraj by mohl na jaře zrušit tendr na výstavbu nových laboratoří pro Oblastní nemocnici Trutnov v odhadované hodnotě 265 milionů korun bez DPH. Několik účastníků soutěže překročilo řádově o desítky milionů korun nabídkové ceny. O zrušení tendru bude rozhodovat krajská rada. ČTK to řekl dnes radní kraje pro investice a majetek Václav Řehoř (ODS). "Teď běží lhůta, abychom vyrozuměli účastníky (tendru). Ke zrušení tendru by mohlo dojít v březnu," uvedl dopoledne bez bližšího vysvětlení.

Později Řehoř upřesnil, že po uplynutí standardní lhůty pro podávání námitek, která nyní běží, bude o celém výběrovém řízení jednat Rada Královéhradeckého kraje. "Nyní nemůžeme předjímat, jak v celé věci rada nakonec rozhodne," uvedl.
Stavba měla začít v prvním pololetí roku 2018 a celý projekt měl být dokončen nejpozději v roce 2021. Kraj vypsal tendr loni v září. "Pro projekt to znamená, že budeme muset buď přehodnotit cenu nebo případně nastavit jinak kritéria. Je jasné, že projekt bude mít zpoždění. Od projektu neodstupujeme," dodal Řehoř.
Kraj zařadil modernizaci trutnovské nemocnice v oblasti zdravotnických zařízení mezi své priority. Náklady na samotné stavební práce kraj odhaduje na 170 milionů korun, zbytek půjde na dodávku zdravotnických technologií.
Projekt by měl být kvůli co nejmenšímu dopadu na pacienty rozdělen do tří etap. Stavbaři nejprve přestaví objekt oddělení lékařské mikrobiologie a imunologie. Následně ve druhé etapě zdemolují budovu oddělení klinické biochemie, na jehož místě vznikne pracoviště konsolidovaných laboratoří. V nové budově konsolidovaných laboratoří bude zřízeno i transfuzní a hematologické oddělení a oddělení nukleární medicíny. Ve třetí etapě bude budova oddělení nukleární medicíny přestavěna na kanceláře ředitelství nemocnice.
Oblastní nemocnice Trutnov má 670 zaměstnanců a 300 akutních lůžek.
Tomáš Kučera kš