ÚOHS znovu zakázal plnění smlouvy na telefonické služby pro vězně

Brno 25. ledna (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znovu zakázal plnění smlouvy ze zakázky na telefonické služby pro vězně. Vězeňská služba podle úřadu porušila koncesní zákon a má zaplatit pokutu 100.000 Kč. Rozhodnutí svých podřízených nyní potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj. Dnes to řekl na tiskové konferenci novinářům.

Zákaz platí s dvanáctiměsíčním odkladem. Týká se smlouvy, kterou v listopadu 2016 uzavřela Vězeňská služba se společností BVfon Czech Telecommunication. Do té doby telekomunikační služby poskytovala O2. BVfon Czech Telecommunication uspěl s výrazně nižší nabídnutou cenou volání.
Zakázku získalo německé Telio právě prostřednictvím BVfon Czech Telecommunication.
O2 a další neúspěšný uchazeč M-Communications způsob výběru zpochybňují. Upozorňují mimo jiné na to, že cena 1,62 koruny za minutu platí pouze pro volání v ČR, zatímco oni nabídli jednu cenu pro volání v ČR i do zahraničí.
"Zadavatel porušil zákon, když vybral dodavatele v koncesním řízení malého rozsahu bez uveřejnění oznámení o zahájení koncesního řízení, aniž k tomu byly splněny zákonné předpoklady. Předpokládaný příjem koncesionáře však v tomto případě přesahuje 20 milionů korun," uvedl Rafaj.
ÚOHS už vydal v případě této zakázky čtyři rozhodnutí. Současný verdikt je ale ze strany úřadu konečný. Případ ještě může skončit u soudu, pokud tam podá například Vězeňská služba žalobu.
vrn sd