O osvětlení v Praze se postará městská firma Technologie Praha

Praha 16. ledna (ČTK) - O osvětlení v Praze se bude nově starat městská firma Technologie Praha, která vznikla transformací firmy TCP-Vinohrady. ČTK to dnes řekl pražský radní Karel Grabein Procházka (ANO). Firmu Praha koupila za 1,1 milionu od své společnosti Trade Centre Praha (TCP), která se o osvětlení stará od roku 2016. Důvodem změny je lepší kontrola hlavního města nad osvětlením, uvedl Procházka. Šéfem budoucího správce osvětlení je opoziční zastupitel Tomáš Jílek (bezp., dříve TOP 09).

"Podle našich předpokladů by měly Technologie Praha převzít správu osvětlení zhruba od poloviny letošního roku," řekl ČTK Procházka.
Praha tak už nebude muset vypisovat tendr na správce osvětlení. Vzhledem k tomu, že je stoprocentním vlastníkem Technologií Praha, může jí zakázku zadat přímo. Kolik bude město firmě za správu platit, zatím není jasné. "To se bude ještě vyčíslovat," řekl Procházka.
Společnost technologie Praha vznikla k 1. lednu letošního roku. Nákup původní TCP-Vinohrady schválili pražští radní loni v půlce prosince. Firma má nyní asi 20 zaměstnanců.
Jmenování Jílka šéfem společnosti vadí opozičním Pirátům. "Je absurdní, aby opoziční zastupitel byl dosazen do funkce ředitele městské firmy. Navíc se tak tradičně stalo bez výběrového řízení, což je pro současnou koalici na magistrátu bohužel typické," uvedl předseda zastupitelského klubu Pirátů Adam Zábranský. Jílek by měl podle něj skončit ve funkci zastupitele.
Procházka s tvrzením Pirátů nesouhlasí, Jílek je podle něj fundovaný. "Snažili jsme se, aby orgány společnosti, tedy představenstvo a dozorčí rada, byly obsazeny maximálně kvalitně po stránce profesní, nikoliv s nějakými politickými ohledy. Když se podíváte do dozorčí rady, tak tam je zastoupena nejen současná koalice, ale i opozice," řekl.
Provoz pražského osvětlení provází potíže řadu let. Praha měla původně smlouvu s firmou Eltodo. Smlouva z roku 2008 skončila před několika lety a radní ji opakovaně prodlužovali bez výběrového řízení. Šlo o zakázky za stovky milionů korun. Politici směřovali k otevřené miliardové soutěži, z níž měl vzejít trvalý správce světel. Připravovaný tendr z roku 2013 ale nakonec zrušili, mimo jiné kvůli výtkám ÚOHS. Vedení města nakonec svěřilo správu TCP.
brn jw