Nedostatek pracovníků nutí Bohumín k brzkému vypisování zakázek

Bohumín (Karvinsko) 16. ledna (ČTK) - Možnost nižších cen a především nedostatek řemeslníků nutí Bohumín na Karvinsku vypisovat výběrová řízení na zhotovitele chystaných investic už v zimních měsících. ČTK to řekla mluvčí radnice Lucie Balcarová. Podle ní firmy tou dobou ještě nemají dostatek zakázek, a město je tak schopno zajistit v soutěži investiční akce za lepší ceny.

Podle starosty Petra Víchy (ČSSD) se nedostatek pracovníků plně projevil už loni. Město totiž zateplovalo za 73 milionů korun deset panelových domů a u poloviny z nich se práce výrazně opozdily. Firmy tak musí městu platit více než milionové penále. "Některé práce se navíc budou dokončovat teprve letos na jaře. Peníze ze sankcí sice plně investujeme do dalších oprav v postižených domech, ale to nic nezmění na tom, že prodloužené stavební práce jejich obyvatelům znepříjemňují život," uvedl Vícha.
V Bohumíně už proto rozpočet na letošní rok schvalovali během listopadu, aby město mohlo vypsat co nejdříve výběrová řízení. Zkoušelo to ještě před koncem roku, ale kvůli nedostatku pracovníků se do soutěží nikdo nepřihlásil. "Před Vánoci jsme hledali zhotovitele na letošní investiční akce, a to na rekonstrukci smuteční obřadní síně a výrobu a instalaci cykloboxů před vlakovým nádražím. Firmy ovšem byly kvůli nedostatku lidí na konci roku ještě zaneprázdněny rozjetými zakázkami a neměly prostor na zpracování podkladů do vypsaných soutěží. Teď jsou výběrová řízení vypsána znovu a věříme, že už budeme úspěšní," uvedl Vícha.
Momentálně má Bohumín vypsáno devět veřejných soutěží, další desítku bude vyhlašovat v nejbližších dnech. Podrobnosti zájemci najdou na www.bohumin.cz v sekci Veřejné zakázky. Město hledá třeba dodavatele na opravu městských domů, výstavbu kruhového objezdu na křižovatce ulic Bezručova a Revoluční či na výstavbu nového chodníku v městské části Záblatí.
mtk hj