Vnitro dostalo od ÚOHS pokutu za zakázku bez otevřeného tendru

Brno 16. ledna (ČTK) - Ministerstvo vnitra dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) další pokutu za zakázku bez otevřeného tendru. Zaplatit má tentokrát 85.000 korun. Důvodem jsou chyby v soutěži na rozšíření funkcionalit systému elektronické spisové služby o řešení cizinecké problematiky. ČTK to zjistila z webu úřadu.

Ministerstvo od začátku 90. let spolupracuje s firmou GORDIC spol. s r.o. Před čtyřmi lety s ní bez tendru uzavřelo novou smlouvu. Resort svůj postup odůvodňoval technickými důvody a výhradními právy. Podle ÚOHS si ale ministerstvo stav exkluzivity ve prospěch společnosti Gordic způsobilo samo.
"Nelze akceptovat takový postup zadavatele, při kterém by ve jménu zásady hospodárnosti docházelo k diskriminaci určitého okruhu uchazečů a omezování hospodářské soutěže," uvedl v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj.
Antimonopolní úřad v poslední době uděluje pokuty za podobné chyby poměrně často. Ministerstvo vnitra dostalo milionovou sankci za rámcovou smlouvu o poskytování technické podpory a rozvoji vízového informačního systému, když bez tendru uzavřelo v roce 2016 smlouvu se společností IBM.
Rafaj také nedávno potvrdil pokutu 700.000 korun pro ministerstvo obrany. Je za smlouvu na technickou podporu provozu Štábního informačního systému Armády České republiky bez otevřené soutěže.
vrn hj