Státní pozemkový úřad dostal od ÚOHS pokutu čtvrt milionu

Brno/Praha 15. ledna (ČTK) - Státní pozemkový úřad (SPÚ) dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 250.000 korun. Je za zakázku na podporu a provoz informačního systému CESŘ na léta 2016 až 2019. Pozemkový úřad ji zadal bez otevřeného tendru. Rozhodnutí ÚOHS je pravomocné. SPÚ uvedl, že se závěry antimonopolního úřadu nesouhlasí, podává proti rozhodnutí správní žalobu.

Státní pozemkový úřad podepsal smlouvu přímo se společností WEBCOM, která systém už dříve vytvořila. Důvodem tohoto kroku byla podle úřadu ochrana výhradních práv. Podle ÚOHS ale tento problém pozemkový úřad vytvořil sám svým dřívějším postupem.
"Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj.
Podle mluvčího SPÚ Hynka Jordána byla pokuta již zaplacena. "Se závěry uvedenými v rozhodnutí ÚOHS Státní pozemkový úřad nesouhlasí, a z toho důvodu v této věci podává správní žalobu k příslušnému krajskému soudu," dodal mluvčí.
Antimonopolní úřad v poslední době rozdává pokuty za podobné chyby poměrně často. Ministerstvo vnitra dostalo milionovou sankci za rámcovou smlouvu o poskytování technické podpory a rozvoji vízového informačního systému, když bez tendru uzavřelo v roce 2016 smlouvu se společností IBM.
Rafaj také nedávno potvrdil pokutu 700.000 korun pro ministerstvo obrany. Je za smlouvu na technickou podporu provozu Štábního informačního systému Armády České republiky bez otevřené soutěže.
drh vrn sd