ŘSD začne stavět na silnici 19 obchvat obce Kámen za 155 mil. Kč

Jihlava 15. ledna (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne zjara stavět silniční obchvat obce Kámen na Pelhřimovsku, jíž prochází hlavní tah číslo 19 mezi Pelhřimovem a jihočeským Táborem. Zakázku na stavbu 2,4 kilometru nové silnice podle údajů ve věstníku veřejných zakázek dostala společnost Kámen, v níž mají zastoupení dvě firmy, pražské Silnice Group a Váhostav - SK z Bratislavy. Práce za 155 milionů korun bez daně potrvají dvě stavební sezony, řekla dnes ČTK ředitelka jihlavského ŘSD Marie Tesařová.

O zakázku podle údajů ve věstníku stálo 12 zájemců, její hodnota soutěží proti původnímu předpokladu klesla o 41 milionů Kč. Smlouvu s vítězem uzavřelo ŘSD počátkem ledna. "Zakrátko budeme mít schůzku s dodavatelem a co nejdřív bychom chtěli předat staveniště," uvedla Tesařová.
Po hlavním tahu I/19 od Pelhřimova na hranice Jihočeského kraje projíždí ve všedních dnech podle výsledků sčítání dopravy z roku 2016 více než 7000 aut. Nový obchvat u vsi Kámen bude začínat asi 200 metrů za křižovatkou se silnicí II. třídy do Pacova a skončí zhruba 100 metrů za mostem přes Novodvorský potok. Součástí stavby jsou podle údajů na webu i dva mostní objekty.
Vysočinou prochází přes 400 kilometrů státních silnic I. třídy. Další dva obchvaty jsou na nich rozestavěné od minulého roku. Nový úsek tahu I/34 u Rouštan nedaleko Havlíčkova Brodu by měl řidičům začít sloužit během letošního léta. Stavba skoro tří kilometrů této silnice bude ŘSD stát 167 milionů Kč bez daně.
Do konce letoška by měli stavbaři dokončit dvoukilometrový obchvat obce Sklené nad Oslavou na Žďársku na hlavním tahu I/37 mezi Žďárem nad Sázavou a Velkou Bíteší. Stavební práce v hodnotě 113,8 milionu Kč bez daně u Skleného začaly minulý rok v dubnu.
vst hj