Náchodská nemocnice nemůže uzavřít smlouvu s vítězem tendru

Brno 15. ledna (ČTK) - Oblastní nemocnice Náchod nemůže uzavřít smlouvu s vítězem tendru na komplexní servis zdravotnického prádla. Kvůli chybám v zakázce jí to zakázal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který navíc celý tendr zrušil. ČTK to zjistila z jeho webových stránek.

Nemocnice podle úřadu chybovala tím, že v zadávací dokumentaci nestanovila kvalifikačního kritéria přiměřeně ve vztahu ke složitosti a rozsahu zakázky. Kvalifikaci mohly splnit jen firmy, které prokázaly ve třech případech pronájem, praní a údržbu nemocničního prádla po dobu jednoho roku s ročním finančním objemem minimálně pět milionů korun. Reference navíc musela být z posledních tří let.
Tím nemocnice porušila zásadu zákazu diskriminace, míní ÚOHS. "Tímto postupem došlo ke stanovení zadávacích podmínek předmětné veřejné zakázky v rozporu s ustanoveními zákona," uvedl v rozhodnutí místopředseda ÚOHS Josef Chýle. Nemocnice musí nyní podmínky tendru změnit a zaplatit náklady řízení u ÚOHS ve výši 30.000 Kč.
vrn hj