Praha nesmí uzavřít smlouvu s vítězem zakázky na kamerový systém

Brno/Praha 11. ledna (ČTK) - Praha nesmí uzavřít smlouvu s vítězem zakázky na kamerový systém pro strážníky. Zakázal jí to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který v postupu města našel chyby. Vyplývá to z webu úřadu, jeho rozhodnutí je pravomocné. Pražská městská policie (MPP) uvedla, že tendr na kamerový systém svého ředitelství již zrušila a chystá se jej vypsat znovu.

ÚOHS se případem zabýval na základě podnětu Siemensu, který byl jedním ze tří účastníků tendru. Firma protestovala proti zadávacím podmínkám, což Praha odmítla.
Podle antimonopolního úřadu ale v tendru za 1,8 milionu korun byly chyby. Město se vůbec nevyjádřilo k některým námitkám Siemensu, a proto není jeho postup přezkoumatelný. Konkrétně jde o údajnou nepřiměřenost smluvní pokuty ve výši pěti milionů korun vzhledem k předpokládané hodnotě zakázky, která není ani poloviční.
Výše pokuty se podle MPP ale nevztahuje k ceně zakázky. "Výše pokuty byla určena za porušení povinností týkajících se ochrany důvěrných informací na základě dohody o mlčenlivosti v rámci poskytování neveřejné části zadávací dokumentace této zakázky. Konkrétně šlo o šíření, kopírování a neoprávněné nakládání s plány budov, kde bude kamerový systém umístěn," uvedl mluvčí MPP Jan Čihák.
Dalším argumentem Siemensu, ke kterému se město nevyjádřilo, je údajné diskriminační nastavení výše pokuty v neprospěch ekonomicky menších dodavatelů, u nichž hrozba vysoké pokuty znamená překážku účasti v zadávacím řízení. Město nyní musí svoje chyby napravit a pokračovat v zakázce, která se tím zdrží.
Zakázku strážníci podle Čiháka už zrušili, a to nezávisle na rozhodnutí úřadu. MPP totiž po vypsání tendru dostala dokumenty, které poukázaly na pochybnosti, zda jsou požadované licence vydávány všem a za stejných podmínek, tak jak bylo původně uvedeno v prohlášení společnosti, která tyto licence poskytuje.
vrn brn dr mha