Kutná Hora vypíše výběrová řízení na rekonstrukci Vlašského dvora

Kutná Hora 11. ledna (ČTK) - Kutná Hora vypíše výběrová řízení na rozsáhlou rekonstrukci Vlašského dvora. Celkové náklady budou 120 milionů korun, z toho 89 milionů pokryje dotace. Radnice na projekt získala peníze z Integrovaného regionálního operačního programu. Rekonstrukce začne do několika měsíců a měla by být hotová do konce příštího roku, řekl dnes novinářům starosta Josef Viktora (ANO).

"Dá se ale případně požádat o prodloužení termínu, protože v projektu nastal časový posun," uvedl starosta.
Vyhlášení tendrů na stavební práce, pořízení expozic a úpravy přilehlého parku schválili městští radní. V bývalé středověké mincovně, která je mimo jiné sídlem městského úřadu, je potřeba udělat nové rozvody vody, elektřiny a kanalizace. Počítá se i se zpřístupněním nových prostor veřejnosti a celkovým zatraktivněním budovy. Cílem je kromě obnovy památky zvýšení návštěvnosti městského centra a navrácení života do parku.
Součástí prací bude instalace výtahu a zajištění bezbariérového přístupu do budovy i parku, zateplení půdy a vznik nových depozitářů. Plánovány jsou i náročné restaurátorské práce při obnově části původních interiérů do novogotické podoby z přelomu 19. a 20. století.
Rekonstrukce kanceláří městského úřadu z přidělené dotace financovat nelze. Radnice se přesto rozhodla pro celkovou rekonstrukci všech prostor v rámci jedné stavební akce.
Vlašský dvůr je komplexem staveb z 13. a 14. století, jeho historie souvisí s bohatým nalezištěm stříbra. Jméno získal zřejmě po vlašských mistrech, které král povolal z Florencie.
Jan Kholl dr