Vnitro dostalo od ÚOHS milionovou pokutu za smlouvu s IBM

Brno 10. ledna (ČTK) - Ministerstvo vnitra dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) milionovou pokutu. Je za rámcovou smlouvu o poskytování technické podpory a rozvoji vízového informačního systému. Ministerstvo bez tendru uzavřelo v roce 2016 smlouvu se společností IBM. Vyplývá to z údajů na webu ÚOHS. Rozhodnutí je pravomocné, jeho platnost potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

Ministerstvo podpis smlouvy odůvodnilo výhradními právy. Podle ÚOHS si ale úřad tuto bariéru soutěže vytvořil sám svým předchozím postupem při uzavření původní smlouvy v roce 2006. "Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl Rafaj. Při uložení pokuty antimonopolní úřad zohlednil, že ministerstvo už částečně napravilo původní příčinu, když vyjednalo úpravu nevhodných smluvních podmínek upravující autorská práva a licenční podmínky s cílem odstranit exkluzivitu IBM.
Přesto ministerstvo dostalo poměrně vysokou sankci. Platit má i 90.000 korun za obdobné chyby v zakázce na autorský dohled a servisní služby pro Informační systém o informačních systémech veřejné správy a Informační systém o datových prvcích pro roky 2015 až 2018.
vrn hj