NKÚ chce v příštím roce prověřit armádní nákupy i výstavbu silnic

Praha 15. prosince (ČTK) - Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) chce v příštím roce prověřit například nákupy armádní výstroje, peníze na výstavbu a modernizace silnic I. třídy nebo opatření ke zmírnění dopadů sucha. Úřad má v plánu na příští rok 32 kontrol, další může podle svého uvážení zařadit dodatečně. Letos má v plánu 36 kontrol. Informace zveřejnil NKÚ na svém webu.

Úřad vycházel při sestavování plánu ve většině případů z vlastních podnětů. "Ke kontrole vybíráme oblasti, u kterých naše analýzy ukážou, že něco nemusí být v pořádku. Tam pak primárně směřuje náš zájem," uvedl prezident úřadu Miloslav Kala. Ve dvou případech zařadil do plánu kontrolní akce na vnější podnět. Na podnět od poslanců z kontrolního výboru Sněmovny prověří peníze, které vybírá Vojenská zdravotní pojišťovna ČR. Na podnět senátního hospodářského výboru prověří úřad nakládání s majetkem a penězi, se kterými hospodaří správy národních parků.
Úřad se víc zaměří na oblast obrany a chce uskutečnit tři kontroly, které se budou týkat peněz vynaložených na vzdušné síly, na výstroj, ale i na hospodaření s majetkem a penězi spojenými s plněním úkolů Armády ČR.
Jednou z kontrol bude prověrka peněz na nákup a distribuci výstroje vojáků. "V letech 2013 až 2016 ministerstvo obrany uzavřelo tendry na výstroj za nejméně za 1,3 miliardy a už v minulosti se ukázaly některé problémy spojené s obnovou výstroje - jde hlavně o sérii neúspěšných veřejných zakázek, které resort musel rušit nebo které se kvůli chybám vypisovaly opakovaně," uvedl Kala.
Další z kontrol se bude týkat školství a digitalizace výuky. "MŠMT přišlo s vizí, že do roku 2020 nahradí učebnice tablety a výuka se zdigitalizuje. Na digitalizaci šlo z evropských peněz přes 900 milionů korun," poznamenal Kala. Podle něj nejde jen o to, jak ministerstvo školství postupovalo, ale i to, zda digitalizovaná výuka nevydrží jen do doby první nutné modernizace nakoupených zařízení. Pak se může ukázat, že na ni nejsou peníze, soudí.
Úřad chce také zkontrolovat, jaké výsledky přinesly peníze na prevenci kriminality a jestli se využívají s ohledem na její aktuální vývoj. Ročně jde podle NKÚ z rozpočtů ministerstev vnitra, obrany a spravedlnosti na tuto problematiku kolem 75 milionů korun.
V další z kontrol chce NKÚ zaměřit na to, jak se rozdělují peníze na stavbu a modernizaci silnic I. třídy a jestli náklady na výstavbu silnic byly odpovídající. Chce také zjistit, jak se do výstavby a cen promítla opatření, která ministerstvo dopravy přijalo v návaznosti na předchozí kontroly NKÚ. "U silnic I. třídy hrozí, že stavby nebudou připravené, a to hlavně kvůli problémům v územním a stavebním řízení. Chceme se také podívat na to, jestli se při modernizaci a výstavbě silnic počítá s obchvaty u některých obcí, což byla jedna z věcí, na kterou se při modernizaci měl brát ohled," uvedl Kala.
Úřad také prověří kroky, které ministerstva zemědělství a životního prostředí udělaly pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody. Jde o první kontrolu NKÚ na toto téma. "Je důležité, aby řešení dopadů sucha nedostatku provázely smysluplná opatření a aby na ně navazovaly vhodné investiční a dotační programy, které situaci skutečně mohou zlepšit. V této oblasti mluvíme o miliardách korun, které do ní jdou jak ze státní kasy, tak i z Evropské unie," uvedl Kala.
Kromě toho chce NKÚ zkontrolovat například účetnictví ministerstva financí za letošní rok, peníze na zlepšení kvality ovzduší nebo peníze nestátním neziskovým organizacím.
nlm jw