Lužickou nemocnici v Rumburku může získat Penta nebo Agel

Rumburk (Děčínsko) 8. prosince (ČTK) - Ze tří zájemců o Lužickou nemocnici v Rumburku dva subjekty splnily podmínky tendru, do druhého kola se může přihlásit Penta Hospitals a Agel. Společnost Česká zdravotnická poslala nabídku pouze elektronickou cestou, čímž porušila podmínku tendru a byla vyřazena. ČTK to dnes řekl mluvčí rumburské radnice Luděk Stínil.

Uzávěrka druhého kola je 28. února 2018. "Zájem tak silných hráčů nás těší. Je vidět, že Lužická nemocnice má do budoucna velký potenciál nadále zajišťovat zdravotní péči v našem (Šluknovském) výběžku," uvedl místostarosta Alois Kittl (Město lidem - BEZPP).
Vstup silného akcionáře má podle starosty Jaroslava Sykáčka (ČSSD) pomoci udržet v nemocnici co nejrozsáhlejší zdravotní péči. Rumburk se rozhodl zařízení prodat kvůli ztrátovosti. Letošní ztráta se odhaduje na třicet milionů korun. "Doufejme, že se vše podaří dotáhnout do zdárného konce. Chceme vstupem silného partnera také uklidnit personál nemocnice," uvedl Sykáček.
Provoz nemocnice zatím dotuje město. "I když nás nemocnice stojí velké peníze, padnout ji nenecháme. Po městě se poslední dobou objevily i takové fámy, že se nemocnice od nového roku zavře. To je přirozeně nesmysl," zdůraznil starosta.
Tržní hodnota sta procent akcií nemocnice činí 37,4 milionu korun. Vyplývá to ze znaleckého posudku, který provedla společnost PRAGUE ACCOUNTING SERVICES.
Na jaře jednalo město o převzetí nemocnice Ústeckým krajem, který se ale odmítl přihlásit do tendru. Lužická nemocnice zajišťuje zdravotní péči pro celý Šluknovský výběžek, tedy zhruba pro 55.000 obyvatel.
Radka Fialová dr