Šéf benešovské policie je obžalován kvůli manipulaci se zakázkami

Benešov 3. prosince (ČTK) - Ředitel benešovské policie Pavel Havránek je obžalován kvůli údajným manipulacím se zakázkami. Hrozí mu až deset let vězení. Vedle Havránka detektivové obžalovali také další zaměstnance policie, k Městskému soudu v Praze byla obžaloba podána celkem na šest lidí, píše dnes na svém webu iRozhlas.cz.

Havránek podle iRozhlasu čelí obvinění kvůli manipulacím se zakázkami již více než tři roky. Nadále ale vede benešovskou policii, ředitel středočeské policie Václav Kučera ho i přes obžalobu odmítá odvolat. "Každou věc posuzuji individuálně. Ne každý trestně stíhaný policista je postaven mimo službu. On je na jiném postu a byl na něm ještě dřív, než ho začali stíhat. A důvody jasně stanoví zákon. Odvolat ho by bylo pouhé gesto, stav se tam nezměnil," řekl Kučera pro iRozhlas.cz. Havránek dříve pracoval jako Kučerův náměstek, před soudem se bude zpovídat právě z manipulací se zakázkami z doby, kdy na této pozici působil.
Pražský městský soud obdržel obžalobu na šest lidí, nejpřísnější kvalifikace je zneužití pravomoci úřední osoby ve třetím odstavci, byla tedy spáchána škoda velkého rozsahu, řekla iRozhlasu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Obžalovanému tak hrozí pět až 12 let odnětí svobody.
Skupinu vyšetřovatelé posílají k soudu i kvůli několika dalším trestným činům. "Podle starého trestního zákoníku se měli dopustit pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle nového je to zjednání výhody při zadávání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušení povinnosti při správě cizího majetku," dodala Zenklová.
Způsobená škoda podle detektivů dosahuje několika milionů korun. Před soudem se mají zpovídat i civilisté.